Підтримка та безпека внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на Закарпатті - Камілла Станкович; Варга Роберт; Varga Róbert (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Актуальність теми дослідження: З початком повномасштабного вторгнення тисячі українців вимушені були покинути свої домівки, щоб врятувати своє життя, життя дітей та рідних. Закарпатська область стала одним із ключових регіонів для прийому внутрішньо переселених осіб, через її близькість до кордону з ЄС та відносну безпечність. Станом на 19 жовтня 2024 року, за офіційними даними Закарпатської обласної військової адміністрації, на Закарпатті 126 502 особи зі статусом ВПО офіційно перебували на обліку, 300 тисяч осіб ВПО фіксують в області мобільні оператори. Тобто десятки тисяч осіб, які потребують житла, працевлаштування. медичної та психологічної допомоги. Дослідження питань безпеки та підтримки переселенців є надзвичайно важливим в умовах воєнного стану. Постановка наукової проблеми: Незважаючи на те, що Закарпаття стало одним із центрів прийому переселенців з інших регіонів України, проблема забезпечення житлом, працевлаштуванням, доступом до соціальних послуг досі залишається актуальною. Більшість заходів реалізується у форматі короткострокових ініціатив, які не завжди забезпечують стабільну інтеграцію ВПО у місцеві громади. Постановка завдання, мета дослідження: Актуальним науковим завданням є розробка моделі ефективної взаємодії між усіма суб’єктами підтримки переселенців та формування безпечного соціального середовища у приймаючих громадах Закарпаття. Також метою є аналіз основних напрямків підтримки та безпеки ВПО у Закарпатській області. Викладення основного матеріалу (результати роботи): Досліджуючи тему підтримки та безпеки ВПО на Закарпатті, важливо насамперед визначити, хто саме належить до цієї категорії населення, а також простежити історичні передумови виникнення цього явища в Україні. Поняття внутрішньо переміщена особа(ВПО), за статтею 1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб ” № 1706-VII (від 20 жовтня 2014 року), є громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які мають право на постійне проживання в Україні та були змушені покинути своє місце проживання через збройний конфлікт, тимчасову окупацію, насильство, порушення прав людини або надзвичайні ситуації природного чи техногенного характеру.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: Закарпатська область; внутрішньо переміщені особи (ВПО); воєнний стан