A matematikai analízis fejlődésének története - Zsendej Dávid; Жендей Давід (Matematika és Informatika Tanszék, 2025)
A matematikai analízis története egy egyedi utazás, amely szorosán összefügg a matematika fejlődésével. Szakdolgozatomban végigkövetem az első, analízishez köthető leletektől egészen a modern analízisig terjedő fejlődést, bemutatva a történelem főbb korszakain át az analízis változásait. Igyekeztem egy átlátható és átfogó képet adni az analízis történetéről. Munkám egyik fő feladata egy történelmi áttekintés készítése, amely feldolgozza az analízis legkiemelkedőbb alakjait, valamint munkásságukat és történetüket. Foglalkozom az ókorral, ahol az analízis első motívumai megjelennek, a középkorral, a reneszánsszal, a 17. századdal mint az analízis születésének időszakával, majd a 18-19. századi analízissel, végül pedig a 20. századi és modern analízissel. Másik fontos célom egy olyan weboldal tartalmi feltöltése, amely bemutatja a matematika ágait, történetének főbb állomásait, híres egyenleteit és kiemelkedő alakjait. Ezen célok elérését sok kutatómunka, fordítás és feldolgozás kísérte végig. Ehhez többször alkalmaztam mesterséges intelligencia technológiákat is, hogy megkönnyítsem a munkafolyamatokat. Ezúton szeretném megköszönni minden szakember és kutató munkáját, akiknek eredményeire hivatkozhattam dolgozatomban. Remélem, hogy munkám hozzájárul az analízis történetének mélyebb megismeréséhez, és inspirálja a további kutatásokat ezen a területen.
Історія розвитку математичного аналізу
Keywords: matematika; matematikatörténet; matematikai analízis; математика; iсторiя математики; математичний аналіз