Az ukrajnai korrupció hatása az ország gazdasági folyamataira és az Európai Uniós integrációra - Hires-László Kornélia; Гіреш-Ласлов Корнелія; Lőrinc Ingrid; Леврінц Інгрід (II. RFKMF, 2024)
Nemzetközi oldalról évek óta hangsúlyozzák, hogy Ukrajna uniós csatlakozásának [1, 2, 5, 6, 7, 8] egyik kerékkötője a korrupció, mindemellett említik a gazdasági helyzetet, valamint az intézményrendszert. Ennek érdekében Ukrajna törvényeket és rendelkezéseket hoztak az elmúlt évek során. A Transparency International1 által vizsgált korrupcióérzékelési index értékelése szerint 2022-ben Ukrajna a 180 állam közül 116. helyen végzett, Európa legkorruptabb országaként. Ukrajna 2014-ben megkezdte egy teljes értékű korrupcióellenes infrastruktúra kiépítését és új, speciális korrupcióellenes testületek létrehozását. Ez az ország egyik lépése volt az EU felé való elmozdulásban. 2014-ben Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa törvényt fogadott el mely magában foglalta az ukrajnai korrupciómegelőzési rendszer működésének jogi és szervezeti alapelveit, a megelőző korrupcióellenes mechanizmusok alkalmazásának tartalmát és eljárását, valamint a korrupciós bűncselekmények következményeinek felszámolására vonatkozó szabályokat.
Вплив корупції в Україні на економічний розвиток країни та інтеграцію до ЄС
The impact of Ukrainian corruption on the country's economic processes and European Union integration
Keywords: Ukrajna; korrupció; gazdaság; Európai Unió