A magyarországi kis és középvállalkozások idegen forrásból történő finanszírozási gyakorlata - Baranyi Aranka; Бороні А.; Jurkó Gyula; Юрко Д. (ФОП Сабов А. М., 2019)
Az általunk választott téma a magyarországi kis és középvállalkozások külső finanszírozási alternatíváit hivatott bemutatni. A magyar gazdaság fejlődésében kiemelt jelentőséggel bír a kis- és középvállalkozások fejlesztése, működésük elősegítése, hiszen mind a foglalkoztatásban, mind a GDP előállításában - eltérő súllyal ugyan -, de meghatározó szerepet játszanak. Magyarországon. A 2017-es adatok alapján a vállalkozások 99,8%-a kkv körbe tartozik (EU:99,8%), ők foglalkoztatják az alkalmazottak 71,2%-át (EU:67,6%) és állítják elő a bruttó hozzáadott érték (GVA) 54,6%-át (EU:56,8%). Jól érzékelhető tehát a kkv-k gazdasági súlya alapján, hogy miért kell fókuszban tartani a működésük és fejlődésük elősegítését, hiszen a gazdaság fejlődése, a magyar államadósság elvárt mértékű csökkentése, a kormányzati várakozások szerint is - legalábbis részben - a kkv- k elkövetkező évekbeli teljesítményén múlhat. A téma azért is aktuális, mert a 2008-as válság után - ami Magyarországon is évekig elhúzódott - egy lassú stabilizálódási folyamat vette kezdetét, majd egy a tavalyi évig tartó gazdasági fellendülés volt érzékelhető. Ahhoz, hogy a gazdaság teljesítménye továbbra is növekedni tudjon - még ha nem is akkora ütemben, mint az előző években - a piac összes szereplőjének sikeres együttműködése szükséges. A vállalkozás tevékenységének elvégzéséhez szükséges pénzforrások meghatározását, illetve biztosítását nevezzük finanszírozásnak. A finanszírozás pénzellátást jelent, melynek zavartalansága teszi lehetővé adott vállalkozás likvid működését. A finanszírozás fő célja a rendelkezésre álló pénzeszközöknek a termelési folyamathoz történő célszerű hozzárendelése annak érdekében, hogy azok gyors megtérülése révén minél nagyobb nyereséget lehessen elérni.
Практика зовнішнього фінансування малих та середніх підприємств Угорщини
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00007679
Keywords: Magyarország; vállalkozás; finanszírozás