A szabályozott ingatlanbefektetési társasági státusz IFRS szerinti értékelési és adózási előírásainak szabályozása Magyarországon - Kiss Ágota; Dékán Tamásné Orbán Ildikó (My University, 2019)
A magyarországi vállalatok 2011. óta működhetnek szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT). A SZITstátuszt számos országban már évek óta sikeresen működő rendszer, a Real Estate Investment Trust (REIT) mintájára alkották meg. Az elmúlt években a magyarországi ingatlanpiac jelentős átalakuláson ment keresztül. A 2011. évi CII. törvény szigorú feltételeivel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így 2017-ben módosították peremfeltételeit, ezzel egyszerűsítve a kedvező adózási környezetet biztosító státusz megszerzését. A SZIT mentesül a társasági adó, valamint a helyi adó fizetési kötelezettség alól, a realizált jövedelem csak a részvényesek szintjén adózik. A SZIT esetében kötelező a piaci értéken történő értékelés, nyilvános részvénytársaságként pedig a kapcsolódó IFRS-ek értékelési módszereinek alkalmazása.

Резюме. Компанії в Угорщині з 2011 року мають право функціонувати в якості регульованої інвестиційної компанії (РІК). Статус РІК вже багато років успішно функціонує у багатьох країнах, побудований за прикладом Real Estate Investment Trust (REIT). Угорський ринок нерухомості в останні роки зазнав значних перетворень. Суворі норми Закону 2011 року не виправдали своїх очікувань, тому його було змінено у 2017 році, тим самим спростивши досягнення сприятливого податкового середовища. РІК звільняється від сплати корпоративного податку та місцевих податків, а реалізований дохід оподатковується лише на рівні акціонерів. Для РІК обов'язковою є оцінка за ринковою вартістю, а як для публічного акціонерного товариства необхідно використовувати методи оцінки відповідно до МСФЗ.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/02/limes-2019_tom-vi_vi-evfolyam.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008405
Keywords: szabályozott ingatlanbefektetési társaság; SZIT; projekttársaság; IFRS; valós érték; SZIT adózás