A talajok mikroelem állapota a kárpátaljai-alföld természetvédelmi területein - Juhász Viktória; Югас Вікторія (Biológia és Kémia Tanszék, 2021)
Munkánk célja a mikroelemek különböző frakcióinak meghatározása és azok mennyiségi összefüggésinek vizsgálata a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum, а Fekete-hegy Botanikai Védett Terület, а Gyulai-hegy Botanikai Védett Terület és а Felsőkalocsai „Hluhanya” oligоtróf dagadóláp talajaiban. A vizsgálatba bevont területek talajaiban meghatároztuk а réz, a cink, a mangán, az ólom és a kadmium „összes” és mobilis, a növények által felvehető mennyiségeit. А felvehető mikroelemek koncentrációját a Krupskіj-Alexаndrova féle módszer szerint, ammónium-acetát puffer oldatból (pH 4,8) határoztuk meg. A vizsgált területek talajainak kémhatása többnyire savanyú és erősen savanyú. A humusztartalom nagyon tág határok között változik. Közepes és magas humusz tartalmakat egyaránt mértünk a talajokban, a Hluhanya oligotróf dagadóláp szervesanyag tartalma száraz anyagra számítva 94% körül van. Az „összes” cink koncentráció a Peres talajában mutatott magasabb értékeket. Ennek ellenére egyik esetben sem mutattunk ki a növényekre, állatokra vagy emberekre nézve toxikus mennyiségeket. Szintén magasabb volt a Peresben a többi terület talajaihoz viszonyítva az „összes” réz mennyisége, ahol meghaladta a háttérértéket. Magas érteket mutatott az ólom „összes” mennyisége a Gyulai-hegy és a Fekete-hegy, valamint a Hluhanya oligotróf dagadóláp talajaiban. Az „összes” ólom koncentráció a Gyulai- és a Fekete- hegyeken több mintavételi pontban is meghaladta a megengedett 32 mg/kg értéket. A Hluhanya oligotróf dagadólápban az ólom koncentrációja már átlépi a szennyezettségi küszöbértéket. A vizsgálataink alapján megállapíthatjuk, hogy a Gyulai-hegy és a Fekete-hegy Botanikai Rezervátumok talajában, a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátumhoz tartozó két részlegben (Peres és Nagydobronyi), valamint a Hluhanya oligotróf dagadólápban a felvehető cink ellátottság nem haladja meg a megengedett határértéket. A vizsgált talajokban a felvehető ólom koncentrációja 6 mg·kg-1 alatt marad, kivéve а Gyulai-hegy tetején és a Hluhanya oligotróf dagadóláp területén, ahol a kapott eredmények meghaladják azt egészségügyi értéket. A felvehető réz koncentrációja általában alacsony. A Gyulai-hegyen a felvehető mangán koncentráció fentről lefelé haladva növekszik. A Fekete-hegyen a felvehető mangán koncentrációja változó, két mintában a mennyisége meg is haladta az egészségügyi határértéket. A Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum legnagyobb részlegén, a Nagydobronyin a felvehető mangán koncentrációja alacsony, viszont a Peres talajában jelentősen meghaladta a határértéket. A dagadóláp területéről begyűjtött mintákban végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a magas szervesanyag tartalmú talajban a felvehető mangánkoncentráció nagyon alacsony. A felvehető kadmium koncentráció egyik területen sem haladta meg az egészségügyi határértéket. A vizsgálatok során nyert adatok alapul szolgálhatnak Kárpátalja vonatkozásában a talajok „összes” és felvehető mikroelem tartalmának meghatározásához.
Дослідження мікроелементного стану ґрунтів природоохоронних територій закарпатської низовини
Keywords: Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum; a talajok felvehető ólom koncentrációja; nehézfémek; Peres; Hluhanya oligotróf dagadóláp; Clarke szám