Nyelvi jogaink és lehetőségeink - Beregszászi Anikó; Берегсасі Аніко; Aniko Beregszaszi; Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Ferenc Viktória; Ференц Вікторія (Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., 2014)
A nyelvet a használat élteti. A kisebbségi nyelvek számára (mint amilyen a magyar nyelv Kárpátalján) a használat lehetőségét az állam által biztosított jogi keret teremti meg. Pontosabban fogalmazva mégsem önmagában csak ez: sok múlik ugyanis az állampolgárok jogismeretén és tudatos hozzáállásán is a jogok érvényre juttatása terén. Az olvasó egy olyan útmutatót, tájékoztatót tart a kezében, amely a szlovákiai, erdélyi és vajdasági magyarok nyelvi jogairól szóló kiadványok sorát gazdagítja, egy eddig hiányzó láncszemet pótol az egészből. Az eddigi nyelvhasználati útmutatók elkészítését az motiválta, hogy a kisebbségi állampolgárok sokszor azért nem élnek nyelvi jogaikkal, mert nem ismerik pontosan azokat, és arról sem rendelkeznek megbízható ismeretekkel, hogy a hatóságok milyen kötelezettségeket vállaltak ezen a téren. Ha nem ismerjük nyelvi jogainkat, és nem használjuk az anyanyelvünket a lehető legtöbb helyzetben, a nyelv visszaszorul, s talán a gyermekeink, unokáink számára már nem lesz természetes, hogy Kárpátalján a magyar nyelvhasználatnak történelmi hagyományai, intézményrendszerei vannak. Ezért döntöttek úgy a kiadvány szerzői, támogatói, hogy egy rövid, közérthető formájú nyelvhasználati kisokost készítenek kifejezetten a kárpátaljai magyar nyelvhasználók szempontjaiból feldolgozva az érvényes nyelvhasználati szabályozást.
Útmutató és tájékoztató a nyelvtörvény gyakorlati alkalmazásához kárpátaljai magyaroknak
https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2018/07/karpatalja_nyelvhaznalati_utmutato_nyelvi-jogaink-es-lehetosegeink.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/159738
Keywords: nyelvhasználat; kisebbség; nyelvi jogok; kárpátaljai magyarok