Az angol nyelv oktatásának helyzete Kárpátalja magyar tannyelvű iskoláiban - Fábián Márta; Huszti Ilona; Lizák Katalin; Фабіян Марта; Густі Ілона; Лізак Катерина; Kateryna Lizak (PoliPrint Kft., 2005)
A XXI. század gyorsan lüktető világában elengedhetetlenül szükség van egy vagy több idegen nyelvnek az ismeretére. Ukrajnában a szovjet éra idején nem fordítottak kellő figyelmet a nyugati nyelvek (pl. angol, német, francia, spanyol, stb.) tanítására, hiszen elég volt elsajátítani az oroszt, mint „világnyelvet”, illetve, nem a kommunikatív módszeren volt a fő hangsúly, ezért az elért eredmények is merőben eltérőek voltak. A Szovjetunió összeomlása után az országban a helyzet rohamosan változott. Egyre többen jöttek és jönnek rá arra, hogy manapság az orosz nyelvtudás önmagában nem elég. Ennek eredményeként Ukrajnában jól megfigyelhető az az irányzat, miszerint egyre többen kezdenek idegen nyelveket, köztük az angolt, tanulni (Huszti, 2004). Nincs ez másként Kárpátalján sem, Ukrajna délnyugati csücskében, ahol kb. 150 ezres magyar kisebbség él. Kárpátalja magyar iskoláiban többnyire angoloktatás folyik, hiszen ez az az idegen nyelv, mely iránt egyre nagyobb az igény. A legtöbb magyarlakta járásban, így a beregszásziban, a munkácsiban és az ungvárinak egy részében is angoloktatás folyik, azonban a nagyszőlősi járás néhány magyar iskolájában a német, illetve a francia nyelv dominál, vagy csak dominált, mert az angol egyre nagyobb teret hódít. Jelentős azon iskolák száma, ahol korábban németet vagy franciát oktattak, mára viszont (leginkább a szülők felől érkező sürgető nyomás hatására) már angoltanítás folyik (Huszti, 2004). Hogy minél pontosabban megérthessük és hatékonyabbá tehessük a nyelvoktatás folyamatát, tudnunk kell az egész milyenségéről. Ezért kollégáimmal arra a feladatra vállalkoztunk, hogy feltérképezzük, milyen az angol nyelv oktatásának helyzete régiónk magyar iskoláiban. Ennek megfelelően jelen írásunk célja, hogy minél átfogóbb képet nyújthassunk az angoloktatás kárpátaljai helyzetéről, annak gondjairól és feladatairól Kárpátalja magyar iskoláiban.
Keywords: angol nyelv; oktatás; Kárpátalja; magyar tannyelvű iskola