Краєзнавчо-туристична робота: визначення потреби школярів - Іпатій Андрій; Ipátij Ándrij; Щука Галина; Shchuka Halyna; Scsuka Halina (ІФНТУНГ, 2025)
Резюме. Важливість шкільних краєзнавчих екскурсій, як форми організації навчально-виховної роботи з учнями, спрямована на вивчення школярами при керівній ролі вчителя явищ, процесів, об’єктів через безпосереднє їх сприймання і спостереження в конкретному середовищі – природному або виробничому, не вимагає обґрунтування. [1] Останні десять років увага до шкільного краєзнавчого руху є незначною. Зменшення інтересу почалося ще до пандемії Covid-19 та посилення російської агресії у 2022 році. [3, c. 83] Серед основних причин, які стримують використання екскурсій у навчальному процесі науковцями називаються недостатня методична підготовка педагогів, відсутність додаткового фінансування цієї діяльності, незацікавленість школярів тощо.
Keywords: краєзнавство; екскурсія; Берегівського ліцею № 5; туризм