Проблеми розподілу видатків бюджету між селами ОТГ - Кучеркова Світлана; Kucserkova Sz.; Kucherkova Svitlana (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. В статті висвітлюється сучасний стан формування місцевих бюджетів в умовах децентралізації фінансових ресурсів, з урахуванням внесених змін до бюджетного та податкового законодавства. Метою статті є дослідження проблем формування і використання коштів місцевих бюджетів. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення наявного механізму функціонування і наповнення місцевих бюджетів. Держава і місцеве самоврядування розділяють між собою завдання та відповідальність за надання громадянам країни громадських послуг. Ефективність і масштаби діяльності місцевих органів влади у сфері надання громадських послуг залежать, головним чином, від стану фінансів місцевих органів влади. На прикладі Спаської об’єднаної територіальної громади проаналізовано основні джерела формування дохідної частини бюджету, а саме визначено, що за рахунок податкових надходжень, неподаткових надходжень і трансфертів наповнюється бюджет громади. Велику частку серед податкових надходжень займає ПДФО і єдиний податок. Спаська ОТГ заробляє кошти також від здавання рухомого і нерухомого майна в оренду. Трансферти також мають вагоме значення. Серед видатків найбільшу питому вагу займають витрати на освіту, охорону здоров’я і утримання апарату управління. Досліджуючи стан і розвиток Спаської ОТГ спостерігається єдина проблема для всіх об’єднаних територіальних громад, як справедливо розподіляти видатки між селами громади, виходячи з того, що надходження доходів від них відбувається нерівномірно. Запропоновано показники розрахунку бюджетного розвитку громади на основі комплексних коефіцієнтів, що дасть можливість рівномірно розподіляти доходи на видатки кожного села громади. В основі лежать дані про такі показники як: бюджетний розвиток громади, загальні доходи села (селища), кількість населення громади, доходи на одного жителя громади, коефіцієнт економічної спроможності села (селища). Коефіцієнти працюють за принципом, чим більше віддаєш, тим більше потім отримуєш. Тобто, чим більше доходів приносить село, тим більше воно потім отримує видатків на свій розвиток, по типу здорової конкуренції. Це може бути як одним з шляхів покращення справедливого розподілу коштів громади на видатки кожного села.

A cikk a pénzügyi források decentralizációjának körülményei között a helyi költségvetések kialakításának jelenlegi állapotát vizsgálja, figyelembe véve a költségvetési és adójogi szabályozásban végrehajtott módosításokat. A tanulmány célja a helyi költségvetési források kialakításával és felhasználásával kapcsolatos problémák feltárása. A szerző javaslatokat dolgozott ki a helyi költségvetések működési mechanizmusának és feltöltésének tökéletesítésére. Az állam és a helyi önkormányzatok megosztják egymás között a közszolgáltatások biztosításának feladatait és felelősségét. A helyi hatóságok közszolgáltatási tevékenységeinek hatékonysága és kiterjedtsége elsősorban pénzügyi helyzetüktől függ. A Spaszi Egyesített Területi Közösség példáján elemezte a szerző a költségvetés bevételi oldalának fő forrásait, különösen azt, hogy az adóbevételekből, nem adójellegű bevételekből és állami transzferekből tevődik össze a közösség költségvetése. Az adóbevételek között jelentős részt képvisel a személyi jövedelemadó (SZJA) és az egységes adó. A Spaszi Közösség bevételeket szerez továbbá ingó és ingatlan vagyontárgyak bérbeadásából is. A transzferek szintén jelentős szerepet játszanak. A kiadások közül a legnagyobb arányt az oktatásra, az egészségügyre és az igazgatási apparátus fenntartására fordított költségek képviselik. A Spaszi Közösség helyzetének és fejlődésének vizsgálata során megfigyelhető, hogy minden egyesített területi közösség számára közös problémát jelent a kiadások igazságos elosztása a közösség falvai között, tekintettel arra, hogy a bevételek nem egyenletesen keletkeznek. A szerző javaslatot tett a közösségi költségvetés fejlesztésének kiszámítására szolgáló mutatók kidolgozására, komplex együtthatók alapján, amelyek lehetővé teszik a bevételek egyenletes elosztását minden egyes falu kiadásaira. Az alapot olyan mutatók képezik, mint a közösség költségvetési fejlődése, az egyes falvak (települések) teljes bevétele, a közösség népessége, az egy főre jutó bevétel, valamint a település gazdasági teljesítőképességi együtthatója. Az együtthatók azon az elven működnek, hogy minél többet adsz, annál többet kapsz vissza. Vagyis minél több bevételt generál egy falu, annál több kiadást kap majd saját fejlődésére — ez egyfajta „egészséges verseny” elvén alapul. Ez az egyik lehetséges módja annak, hogyan lehetne javítani a közösségi források igazságos elosztását az egyes falvak kiadásaira.

Abstract. The article examines the current state of local budget formation in the context of financial decentralization, taking into account recent amendments to budgetary and tax legislation.The purpose of the article is to study the problems of formation and use of local budget funds. Development of proposals for improving the existing mechanism of functioning and filling of local budgets. The state and local self-government share responsibilities for providing public services to citizens. The effectiveness and scope of local governments in delivering these services largely depend on their financial capacity. Using the example of the Spasskaya United Territorial Community, the main sources of budget revenue were analyzed. It was found that the community budget is primarily funded through tax revenues, non-tax revenues, and transfers. A large share of tax revenues is occupied by the personal income tax and the single tax. The Spasskaya community also earns money from renting out movable and immovable property. Transfers are also of considerable importance. Among the expenditures, expenses for education, healthcare and maintenance of the administrative apparatus occupy the largest share. Investigating the state and development of the Spasskaya community, a single problem is observed for all united territorial communities, how to fairly distribute expenditures between the villages of the community, based on the fact that income from them is uneven. This study proposes indicators for calculating the development of the community budget based on composite coefficients. These indicators aim to ensure a more equitable distribution of revenues across the expenditures of each village within the community. The calculation is based on data such as the overall development of the community budget, total village (or settlement) income, community population, income per capita, and the economic capacity coefficient of each village or settlement. The proposed coefficients operate on the principle of proportional return: the more income a village generates, the more funding it subsequently receives for its development. This approach encourages healthy competition among villages and can serve as a mechanism for promoting a fairer distribution of community funds for local expenditures.
A költségvetési kiadások elosztásának problémái az egyesült területi közösségek falvai között
Problems of Budget Expenditure Allocation Among Villages within a United Territorial Community (UTC)
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/9
Keywords: доходи і видатки бюджету громади; коефіцієнт економічної спроможності села; місцеві бюджети; об’єднані територіальні громади