Az uráli (finnugor) nyelvcsalád kisebb népeinek anyanyelvhez valóragaszkodásáról - Zékány Krisztina; Зикань Христина (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Becslések szerint jelenleg 6-7 ezer nyelv van a világon, és ez a szám folyamatosan csökken. A pesszimista forgatókönyv szerint az őslakos nyelvek 10-20 százaléka éli túl a következő 50–100 évet. A finnugor népek közül főleg az oroszországi finnugor népek jövője ad leginkább aggodalomra okot. Ezért a jelen tanulmány az ő helyzetükre fog összpontosítani. A mai modern többnyelvű és multikulturális társadalomban a globalizációnak, a siker-telen nyelvpolitikáknak, és sok esetben az érintettek passzivitásának és beletörődésének köszönhetően világméretűvé vált a kisebb nyelvek eltűnésének problémája. Egy nyelv fennmaradásához számosfeltétel szükséges. A demográfiai helyzet, a közi-gazgatási státusz, a politikai környezet mind fontos körülmény. Van-e nyelvtörvény, és ha igen, működik-e vagy sem, garantálja-e a szabad nyelvhasználatát a kisebbségek/etnikai kisebbségek számára? Éstalán a legfontosabb a nyelvet használók pszichológiai hozzáállása, jövőbe vetett bizalma, tradícióinak és nyelvének megőrzése a következő generáció számára. Fontos tényező továbbá a vegyesházasságok aránya a közösségben, illetve a családon belüli tisztelet a két szülő anyanyelve és kultúrája iránt. Az uráli (finnugor) népek esetében elmondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedek statisztikája alapján a legtöbb kisebb nép lélekszáma csökkenő tendenciát mutat.A demográfiai helyzet, az ebből adódó kedvező vagy kedvezőtlen anyanyelvhasználati jogok, a nyelvtörvények, valamint a meghatározó családi és rokoni összetartás, a sokszor bizonytalan, sőt esetenként tiltott anyanyelvi oktatás, a tudományok szaknyelvének hiánya az anyanyelvben, mind-mind befolyásolják a finnugor nyelvcsaládba tartozó népek további fennmaradását és fejlődését.

Резюме. Дослідження свідчать, що наразі у світі існує 6-7 тисяч мов, і ця кількість постійно зменшується. Згідно з песимістичним сценарієм, лише 10-20% мов корінних народів переживуть наступні 50–100 років. Особливе занепокоєння викликає майбутнє фіно-угорських народів, зокрема тих, що проживають у Росії. Тому це дослідження зосередиться саме на їхньому становищі.У сучасному багатомовному та мультикультурному суспільстві проблема зникнення малих мов набула глобального характеру через вплив глобалізації, невдалої мовної політики та, у багатьох випадках, пасивність і згоду самих носіїв цих мов.Для збереження мови необхідні певніумови.Серед них -демографічна ситуація, адміністративний статус і політичне середовище, щоє важливими факторами. Визначальним є також те, чи існує мовний закон і, якщо так, чи діє він; чи гарантує він свободу використання мови для меншин/етнічних груп? І, можливо, найважливішим є психологічне ставлення носіїв мови, їхня віра в майбутнє, збереження традицій і мови для наступних поколінь. Також вагомим чинником є рівень міжетнічних шлюбів у громаді та повага в родині до рідних мов і культур обох батьків.Щодо уральських (фіно-угорських) народів, то, згідно зі статистикою останніх десятиліть, чисельність більшості малих народів демонструє тенденцію до зменшення.Демографічна ситуація, сприятливі або несприятливі права на використання рідної мови, мовні закони, а також сімейна та родинна єдність, часто невизначена чи навіть заборонена освіта рідною мовою, відсутність спеціалізованої наукової термінології на рідній мові —усе це впливає на подальше збереження та розвиток народів, що належать до фіно-угорської мовної родини.Важливо привернути увагу до результатів наукових досліджень, які намагаються висвітлити долю фіно-угорських народів.Слід також наголосити, що нікого не можна врятувати всупереч його волі, необхідна і його власна участь.

Abstract. Estimates suggest that there are currently 6 000-7 000 languages in the world, and this number is steadily decreasing. In a pessimistic scenario, 10-20 percent of indigenous languages may survive the next 50-100 years. The future of Finno-Ugric peoples, especially those in Russia, is particularly concerning. Therefore, this study will focus on their situation.In today's modern, multilingual, and multicultural society, the issue of the disappearance of smaller languages has become global due to globalization, unsuccessful language policies, and in many cases, the passivity and resignation of those affected. Several conditions are necessary for a language to survive. Demographic factors, administrative status, and the political environment are all crucial circumstances. Is there a language law in place, and if so, does it function effectively to guarantee free language use for minorities/ethnic minorities? Perhaps most importantly, the psychological attitudes of language users, their confidence in the future, and the preservation of their traditions and language for the next generation are critical.Another important factor is the rate of intermarriages within the community and the respect within families for the native languages and cultures of both parents. For Uralic (Finno-Ugric) peoples, statistical data over recent decades indicate a declining population for most smaller ethnic groups.The demographic situation, resulting favorable or unfavorable language rights, language laws, significant family and kinship ties, often uncertain or even prohibited native language education, and the lack of scientific terminology in the native language all influence the further survival and development of Finno-Ugric peoples.It is important to draw attention to the scientific research findings that investigate the fate of Finno-Ugric peoples.It should also be emphasized that no one can be saved against their will; their cooperation is also necessary.
Про відданість рідній мові малих народів уральської (фінно-угорської) мовної сім'ї
On the Attachment of Smaller Peoples of the Uralic (Finno-Ugric) Language Family to Their Native Language
Szerkesztőbizottság: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/about/editorialTeam
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/7/13
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/archive
Keywords: nyelvpolitika; multikulturális társadalom; finnugor népek; nyelvcsalád; kihaló népek