Informatika tárgyi e-teszt megbízhatóságának vizsgálata - Papp Gabriella; Пап Габріелла (RIK-U, 2023)
Az oktatás folyamatához online és offline formától és tantárgytól függetlenül hozzátartozik a diákok tudásszintjének mérése. A pandémia előtt kisebb mértékben alkalmaztunk zárt típusú papír alapú vagy online teszteket. Előnyben részesítettük a nyitott teszteket vagy gyakorlati feladatokat, arra gondolva, hogy jobban észlelhető, egy adott tanuló milyen mértékben sajátította el a tananyagot. Az utóbbi időben viszont egyre inkább előtérbe kerültek az e-tesztek. Felmerül viszont a kérdés, mennyire megbízhatóak ezek. Az elmúlt félévben, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola IV. évfolyamos Matematika szakos nappali tagozatos hallgatói között végeztünk kutatást az Informatika tantárgy-pedagógia záróvizsga tesztjének megbízhatóságát vizsgálva. A kutatás célja volt, hogy kiderítsük, milyen megbízhatósággal tudjuk mérni a hallgatók informatika tudását, miközben a korábban megszokott vizsgarendet egy objektív e-teszt előzi meg. Az e-teszt létrehozása közben figyelembe vettük a tematika mellett az itemtípusok változatosságát, Bloom taxonómia szerinti elhelyezkedését, valamint a disztraktorok megfelelő megválasztását. A tanulmányban bemutatásra kerül az e-teszt megbízhatóságának vizsgálata, a megszerzett eredmények és tapasztalatok bemutatása, valamint javaslat a hibák kiküszöbölésére.
Keywords: e-tesztek; jóságmutatók; Cronbach-alfa; e-tests; indicators of goodness; Cronbach-alfa