Görögország kiberbiztonsága - Molnár Ferenc; Молнар Федір; Molnar Fedir; Kerekes Ariána (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
A digitalizáció fejlődése és a technológiai újítások gyors üteme mélyrehatóan alakítják át Görögország társadalmi és gazdasági életét, ahogy az ország egyre inkább a digitális infrastruktúrára támaszkodik. Az egyre növekvő internetes kapcsolatok és az IoT (Internet of Things) eszközök elterjedése elősegítette a technológiai fejlődést, de ugyanakkor egyre nagyobb kiberfenyegetések megjelenéséhez is vezetett. Az adatok biztonságának fenntartása, a kritikus infrastruktúrák védelme és a kibertámadásokkal szembeni ellenállóképesség kialakítása létfontosságúak lettek a modern Görögország számára. Ebben a kontextusban Görögország kiberbiztonsági helyzete és törekvései középpontba kerültek, különös tekintettel az ország 2020–2025-ös Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiájára. Ez a stratégia átfogó megközelítést alkalmaz a kibertámadásokkal szembeni védekezésben, amelynek fő céljai közé tartozik a kibertudatosság növelése, a kritikus infrastruktúrák védelmének megerősítése, valamint a nemzetközi együttműködés kiterjesztése.
Keywords: Görög Nemzeti Kiberbiztonsági Hatóság; kritikus infrastruktúra; Görögország; kibervédelem; kiberbűnözés