Комплексний аналіз геофізичних полів в Закарпатському внутрішньому прогині за 2019 рік та їх зв'язок з астрофізичними парамаметрами - Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil; Ігнатишин Адальберт; Ignatyshin Adalbert (Global Science Center LP, 2021)
Резюме. В статті представлено результати геофізичних досліджень в Закарпатському внутрішньому прогині за 2019 рік. Показано зв'язок сейсмотектонічних процесів в сейсмонебезпечному регіоні із варіаціями параметрів геофізичних полів: сучасних рухів кори в зоні Оашського глибинного розлому, просторово-часового розподілу місцевої сейсмічності, сонячної активності. Відмічено: сейсмічність регіону проявляється в періоди інтенсивних рухів кори, характерних високими значеннями зміщень верхніх шарів земної кори. Досліджено зв'язок сонячної активності та геодинамічним станом-періоди сонячної активності супроводжуються періодами сейсмічної активізації. Сонячна активність корелюється із інтенсивними рухами в регіоні. Результати досліджень важливі оскільки дають можливість виявляти періоди підготовки геофізичних процесів та їх вивчення.

Abstract. The article presents the results of geophysical surveys in the Transcarpathian internal depression for 2019. The connection of seismotectonic processes in the seismic region with variations of geophysical field parameters is shown: modern crustal movements in the zone of the Oash deep fault, spatio-temporal distribution of local seismicity, solar activity. It is noted: the seismicity of the region is manifested in periods of intense crustal movements, characterized by high values of displacements of the upper layers of the earth's crust. The connection between solar activity and geodynamic state is studied - periods of solar activity accompanied by periods of seismic activation. Solar activity correlates with intense movements in the region. The results of research are important because they make it possible to identify periods of preparation of geophysical processes and their study.
Comprehensive analysis of geophysical fields in the Transcarpathian internal depression for 2019 and their relationship with astrophysical paramameters
Keywords: землетруси; сучасні рухи кори; геодинамічний стан; сонячна активність; Оашський розлом; Закарпатський внутрішній прогин