...itt mennyit ér a szó? Írások a kárpátaljai magyarok nyelvhasználatról - Beregszászi Anikó; Берегсасі Аніко; Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (PoliPrint Kft., 2004)
Immáron több mint egy évtizede kutatjuk a kárpátaljai magyarok nyelvhasználatát. Ez idő alatt számos olyan társadalmi problémával találtuk szembe magunkat, amelyeknek nyelvi, nyelvészeti vonatkozásuk is van; rengeteg közkeletű, ám tudományosan megalapozatlan nyelvi babonával, téveszmével találkoztunk; és mindeközben jelentős mennyiségű nyelvi adatot is sikerült összegyűjtenünk. Ennek egyfajta összefoglalásaként született e tanulmánygyűjtemény. Könyvünkben foglalkozunk társadalmi (demográfiai, politikai) kérdések nyelvi vonatkozásaival (például az 1. és 11. fejezetben); megpróbálunk tudományos érvekkel eloszlatni néhány konszenzuális tévedést (mint mondjuk a 111. és IV. fejezetben), és közben viszonylag nagy mennyiségű, a kárpátaljai magyar beszélőközösségben gyűjtött adatot sorakoztatunk fel mondandónk alátámasztására. A többi már az Olvasókon múlik.

Резюме. У посібнику розглядаються суто місцеві, територіальні особливості угорсько-українського або угорсько-російського білінгвізму угорського населення Закарпаття. З соціолінгвістичного аспекту аналізуються регіональні різновиди (варіанти) угорської мови на Закарпатті та вплив державної, нерідної мови на неї, причини різного ступеня інтенсивності цього впливу. Також аналізуються законодавчі акти щодо мовних прав національних меншин держави. Розглядаються і стан, проблеми та особливості викладання і вивчення української мови як державної у школах з угорською мовою навчання. Розглянуті основні мовні ситуації, які дозволяють користування будьякою з двох (чи з трьох) мов: угорською, українською чи російською, і які змушують мовців вибрати ту мову, якою вони користуються. Далі досліджені і шляхи впливу української та російської мов на місцеву угорську мову, стан культури угорської мови та перспективи її розвитку. Посібником можуть користуватися викладачі-словесники, студенти філологічних факультетів, вчителі шкіл з угорською мовою навчання. Він стане в пригоді всім тим, хто цікавиться проблемами двомовності та питаннями соціолінгвістичного дослідження й аналізу мовних явищ.
Ціна слова: Доповіді про закарпатські варіанти угорської мови
http://real.mtak.hu/25478/1/itt_mennyit_er_a_szo_u.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/89649
Keywords: Kárpátalja; magyar nyelv; nyelvhasználat; nyelvi jogok