Változások a csapadékjárásban a XX–XXI. század folyamán – debreceni adatok alapján - Varga Csaba; Варга Чобо (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2025)
Vizsgálataink során Debrecen térségéről 1901-2024 közötti adatokat elemeztük a HungaroMet adatai alapján. A helyszínválasztást indokolta, hogy Debrecen, Magyarország második legnagyobb városa, az Alföld északkeleti részén helyezkedik el, ahol a mérsékelten kontinentális éghajlat uralkodik. Ez az éghajlati típus a meleg nyarakról, hideg telekről és az éves csapadékmennyiség viszonylagos alacsony értékéről ismert, így fokozottan ki van téve a csapadékmennyiség változásainak.
Зміни в режимі опадів в ХХ–ХХІ столітті на основі даних метеостанції м. Дебрецен (Угорщина)
Keywords: csapadék; aszály; Debrecen