A falusi turizmus keresleti és kínálati oldalának bemutatása Beregdéda településen - Benkő Réka; Бенкев Река (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2021)
A falusi turizmus keresleti és kínálati oldalának bemutatása Beregdéda településen című szakdolgozatom célja a falusi turizmus fogalomrendszerének bemutatása Kárpátalján, a kárpátaljai Beregvidék vendéglátással kapcsolatos szolgáltatásainak ismertetése, a Beregdédában évek óta működő falusi vendéglátás kínálati oldalának feltérképezése, elemzése, hatásainak vizsgálata, a falusi turizmus gyakorlatában is hasznosítható útmutatás körének bővítése. Emellett további célként lehet megemlíteni a településre érkező turisták körének és véleményének a feltárását, valamint a településen található látnivalók és vonzerők, illetve a szolgáltatási szféra elemeinek a számbavételezését és csoportosítását, s ezen adatokra támaszkodva a település turisztikai térképének a megalkotását. A szakirodalmi feldolgozás mellett kutatásom alapját három kérdőíves felmérés képezi, melyek a Sass E. (2012b), illetve Szilágyi Zs. et al. (2006) kutatásaik alapján lettek megvalósítva. Az első felmérés a lakosság a településen folyó turizmus iránti attitűdjét, a második felmérés a vendégfogadók által kínált falusi vendéglátást reprezentálja. A harmadik kérdőív vendégkör imázs és elégedettség vizsgálatára irányul, melyet kiegészítettünk egy interjús kutatással, a Covid-19 járvány falusi turizmusra tett hatásának vizsgálatával.
Аналіз попиту та пропозиції сільського туризму в селі Дийда Берегівського району Закарпатської області
Keywords: falusi turizmus; Beregdéda; сільський туризм; Дийда