Прогнозування транскордонних загроз за допомогою мультиагентних систем штучного інтелекту - Ярослав Чухрай; Тарас Дитко (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Сучасне середовище міжнародної безпеки характеризується фундаментальною трансформацією природи та характеру загроз. На зміну класичним викликам приходять складні, динамічні явища, що не визнають державних кордонів. Такі загрози як: нелегальна міграція, торгівля людьми, контрабанда, гібридні кібератаки та транскордонні екологічні катастрофи (наприклад, поширення лісових пожеж чи паводків), вирізняються децентралізованою структурою та високою адаптивністю. Ключова проблема полягає в тому, що більшість існуючих систем безпеки функціонують на основі централізованих моделей аналізу, які є недостатньо гнучкими для обробки різнорідних, асинхронних потоків даних з прикордонних територій. Це створює нагальну потребу в розробці нових, децентралізованих підходів, здатних до комплексного моделювання та проактивного реагування.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: загроз; транскордонні загрози; мультиагентні системи; міждержавна безпека