A Kaszonyi járás demográfiai viszonyai a 19. század első felében - Sztegura Szabina; Стегура Сабіна (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2022)
Azért esett a választásom régiótörténet kutatására, pontosabban a tizenkilencedik századi Kaszonyi járás korai történetének feltárására, mivel egyrészt a szülőfalum Mezőkaszony és szerettem volna jobban megismerni történetét, mint mezőváros és járásközpont, milyen szerepet töltött be a térség életében, amely ma már egy kis településnek számít az ukrán–magyar határ mentén. A téma azért is különösen aktuális, mivel jelenleg Mezőkaszony központtal alakították meg az első magyar kistérséget (hromádá), amely így ismét egy kisebb régió központjává vált.
Демографічні умови Косонського району у першій половині ХІХ ст.
Keywords: Kaszonyi járás; demográfia; úrbéri összeírás; birtokviszonyok