Digitalizálódó történelemoktatás? A történelemtanítás folyóirat IKT-tartalmú és egyéb cikkeinek olvasottsága a COVID–19-világjárvány előtt, alatt és után - Fekete Áron (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az előadás a Történelemtanítás online didaktikai folyóirat analitikai adatainak elemzését mutatja be a 2020. március és a 2022. május 31. közötti időszakra vonatkozóan. A kutatás elsősorban arra kívánt reflektálni, hogy a Covid előtti, alatti és utáni időszakban milyen mértékben változott meg a szóban forgó folyóirat olvasottsága. A prezentáció egy rövid bevezetőből, a hipotézisek kifejtéséből, valamint egy olyan konklúzióból áll, amely javaslatokat is tartalmaz az oldal szerkesztőségének. Az előadásban található elemzések górcső alá vették az oldalon megjelent IKT- és egyéb írások látogatottságát három különböző időszakban. Emellett a bemutató tartalmaz egy kismintás pedagógiai kérdőíves vizsgálatot is, ami az oldal ismertségére és használatánakgyakoriságára vonatkozott. A kérdőíves vizsgálat válaszai magyarországi és szlovákiai általános iskolai történelemtanárok visszajelzéseiből épült fel. A prezentáció tartalmazza továbbá a cikkekhez tartozó analitikai adatok elemzését, amely az SPSS statisztikai program segítségével valósult meg.

Abstract. The presentation presents the analysis of the analytical data of the online didactic journal Történelemtanítás [History Teaching] for the period between March 2020 and May 31, 2022. The research primarily wanted to reflect whether the reading of the magazine increased or decreased as a result of Covid. The presentation consists of a short introduction, an explanation of the hypotheses, and a conclusion that contains suggestions for the editors of the site. The analyzes in the presentation examined the number of visitors to ICT and other articles published on the site in three different periods. product, the presentation also includes a small-sample pedagogical questionnaire survey, which related to its familiarity and usage aspects. The answers to the questionnaire were based on feedback from elementary school history teachers in Hungary and Slovakia. The presentation also includes the analysis of the analytical data belonging to the articles, which was realized with the help of the SPSS statistical program.
Is the history education digitalising? Reading of ICT-related and other articles in történelemtanítás [journal of history teaching] before, during and after the COVID–19-pandemic
Keywords: történelemtanítás; Covid; folyóirat; IKT