Інформаційно-технологічні інструменти для забезпечення безпеки туристів - Василь Морохович; Марія Кашка (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. На сьогодні туристична індустрія є однією з найдинамічніших і найвпливовіших галузей світової економіки. Однак, її стабільний розвиток безпосередньо залежить від рівня безпеки та комфорту для мандрівників. Глобалізація, зростання геополітичної нестабільності, епідемічні загрози та кіберзлочинність створюють нові, складніші виклики, які вимагають інноваційних підходів до захисту туристів. Традиційні методи забезпечення безпеки вже не є достатньо ефективними в умовах цифрової трансформації суспільства. Саме тому на перший план виходять інформаційно-технологічні інструменти, які здатні не лише оперативно реагувати на загрози, а й прогнозувати їх, мінімізуючи ризики для мандрівників. Метою роботи є аналіз ролі та потенціалу сучасних ІТ-рішень у підвищенні рівня безпеки в туризмі, а також ідентифікація основних викликів, пов’язаних з їх впровадженням. Одним із ключових аспектів застосування інформаційних технологій є створення систем, що забезпечують постійний моніторинг ситуації в реальному часі. Системи геолокації та GPSтрекінгу, інтегровані в мобільні додатки та смарт-пристрої, дозволяють туристичним операторам і місцевим службам безпеки відстежувати місцезнаходження туристів, що є критично важливим у разі надзвичайних ситуацій, таких як стихійні лиха або терористичні загрози. Системи аналізу великих даних (Big Data) відіграють центральну роль у прогнозуванні ризиків. Шляхом аналізу даних з різних джерел – соціальних мереж, новинних агентств, метеорологічних служб, політичних звітів – алгоритми можуть виявляти аномалії та тенденції, що вказують на потенційну загрозу. Наприклад, різке зростання кількості негативних відгуків або обговорень певного місця в соціальних мережах може бути сигналом про погіршення криміногенної ситуації. На основі цих даних можуть бути сформовані автоматичні попередження для туристів, що перебувають у зоні ризику, або для тих, хто лише планує подорож. Зростання обсягів онлайн-бронювань та електронних платежів робить туристичну сферу вразливою до кіберзлочинів. Інформаційні технології є єдиним ефективним засобом захисту персональних даних туристів – від паспортних даних до фінансової інформації. Використання сучасних протоколів шифрування, багатофакторної аутентифікації та систем виявлення вторгнень (IDS/IPS) стає обов’язковим стандартом для туристичних платформ. Штучний інтелект (ШІ) використовується для аналізу поведінкових патернів і виявлення підозрілих транзакцій, що допомагає запобігти шахрайству. Також слід зазначити, що концепція «розумних міст» активно впроваджується в туристичну інфраструктуру. Інформаційні технології в таких містах об’єднуються в єдину мережу, що дозволяє централізовано управляти безпекою. Наприклад, системи відеоспостереження з функцією розпізнавання обличчя можуть допомогти у пошуку зниклих людей або ідентифікації злочинців. Датчики, встановлені на об’єктах інфраструктури, можуть контролювати якість повітря, рівень шуму або стан доріг, що також впливає на безпеку та комфорт туристів. Крім того, інтелектуальні системи можуть надавати персоналізовані рекомендації щодо безпечних маршрутів, ґрунтуючись на поточній ситуації в місті.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: безпека; інформаційні технології; Big Data; туризм