Політико-географічні образи макрорайонів україни: актуальний аналіз в контексті перспектив формування загальнонаціональної ідентичності - Мирослав Дністрянський; Dnyisztrjanszkij Miroszlav; Miroslav Dnistryanskyi (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«Grafika» Kiadó, 2015)
Резюме. Розкрито сутність політико-географічного образу як форми інформаційного відтворення реальної політико-географічної ситуації в державі чи регіоні, в основі якої знання про об’єктивні знакові історично-географічні передумови, співвідношення в етнонаціональному та релігійному складі населення, розподіл впливу основних політичних сил та найбільш показові характеристики геополітичної свідомості громадян. Характерні риси політико-географічних образів макрорайонів України відображено у вигляді таблиці. На основі порівняльного аналізу політико-географічних образів макрорайонів України виділено найбільш проблемні моменти формування загальнонаціональної ідентичності.

A cikk áttekinti a politikai földrajzi imázs lényegét mint egy adott ország, illetve térség valós politikai földrajzi helyzete információs leképzésének formáját, melynek alapját az objektív történelmi-földrajzi előfeltételekkel, a népesség etnikai és vallási összetételével, a meghatározó politikai erők befolyásának eloszlásával és a polgárok geopolitikai öntudatának a legszemléletesebb mutatóival kapcsolatos ismeretek képezik. Ukrajna nagy térségei politikai földrajzi imázsának a jellemző vonásai táblázatos formában vannak bemutatva. A szerző a nagytérségi politikai földrajzi arculatok összehasonlító elemzése alapján rávilágít az össznemzeti identitás formálódásának leginkább problémás mozzanataira Ukrajnában.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/limes/LIMES2015_v.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000943
Keywords: макрорайони; географічний образ; Україна