Nemzetközi és magyar közpénzügyi menedzsmentstratégiák a 2007-es válság után - Lentner Csaba (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2016)
A XXI. század eleji nemzetközi térben az állampénzügyek területén megfigyelhető az intézményi gondolkodás erősödése, az állami gazdaságbefolyásolás, ellenőrzés és szabályozás előtérbe kerülése. Erős igény jelentkezik az információs aszimmetriák oldására, az állami ellenőrzés fokozására, a versenyfeltételek állami eszközökkel történő javítására. A magyar történeti „események” felelevenítése, illetve a nemzetközi új trendvonalak követése egyaránt a 2010 óta végbement magyar közpénzügyi reformok létjogosultságát erősítik. A szerző a nemzetközi intézményi gondolkodás előtérbe kerülésének és az új típusú, nem konvencionális eszközök bemutatásával tudományosan igazolja a magyar állampénzügyekben végbement unortodoxiák indokoltságát.

Резюме. У міжнародному просторі початку ХХІ століття у сфері державних фінансів спостерігається пожвавлення інституського мислення, вихід на передній план державного економічного впливу, контролю та регулювання. Велика потреба виникає у послабленні інформаційних асиметрії, підвищенні державного контролю, покращенні конкурентних умов за допомогою державних інструментів. Відновлення угорських історичних «подій», а також дотримання міжнародного напряму розвитку, підтверджують актуальність реформ угорських державних фінансів. Автор за допомогою представлення міжнародного інститутського мислення та не конвенціональних інструментів нового типу науково обгрунтовує виправданість неортодаксальностей, що характеризують угорські державні фінанси.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/03/Limes2016_netre.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006463
Keywords: magyar állampénzügyek; közpénzügyi reformok; közpénzügy; 2007-es válság; gazdaságpolitika