A város térszerkezetének és népességének alakulása - Molnár D. István; Молнар Д. Стефан; Stefan Molnar D. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Beregszász az egykori Bereg vármegye, jelenleg a Beregszászi járás és a Beregszászi kistérség központja. A város Kárpátalja délnyugati részén, a Vérke-csatorna partjai mentén terül el. Területe 19 km2, állandó lakosságának száma 2021-ben 23,7 ezer fő.1 Beregszászban található a kárpátaljai magyarok legnagyobb közössége, a 2001-es népszámlálás eredményei alapján a város lakosságának relatív többsége – 12 779 fő – magyarnak vallotta magát, ez az összlakosság 48,1%-a. Az ukránok a népesség 38,9%-át, a cigányok 6,4%-át, az oroszok 5,4%-át alkotják.2 Beregszász térszerkezetének létrejöttét nem lehet egy folyamatként leírni, hiszen a város megalakulása óta többször is elpusztult, majd újjáépült. Jelenlegi térszerkezete a 18. század második felétől kezd kialakulni, amit számos korabeli térkép is jól szemléltet. Mindazonáltal a város térszerkezeti kialakulásának előzményeként fontos megjegyezni, hogy környéke a jó földrajzi fekvése miatt már az őskorban is lakott volt.
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00014266
Keywords: Beregszász; térszerkezet; népesség