A pontszámítás módjának változása a felsőoktatási felvételi eljárásban 2024-től - Proity Peter (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A felsőoktatási felvételi eljárás pontszámítási módszere utoljára 2012-ben változott. Ekkor került bevezetésre az ún. 400+100 pontos rendszer. A 200 érettségi pont, 200 tanulmányi pont és 100 többletpont helyett 2024-től 200 tanulmányi pont, 200 érettségi pont és 100 intézményi pont összegéből számítják a felvételi pontszámokat. A változás nem tűnik jelentősnek, a korábbi 100 többletpont kategória kerül átnevezésre intézményi többletponttá. Azonban ahogy a neve is mutatja, a 100 pont kiosztása nem központilag, előre meghatározott, egységes szempontok szerint történik, hanem az intézmények hatáskörébe utalja ezek odaítélését. Mit jelent ez a változás a hátrányos helyzetű jelentkezők számára? Várhatóan milyen hatással lesz ez a változás a hátrányos helyzetű jelentkezők létszámadataira, arányaira?

Abstract. The scoring method of the higher education admission procedure was last changed in 2012. At that time, the so-called 400+100 point system was introduced. From 2024, instead of 200 graduation points, 200 study points and 100 extra points, the admission scores will be calculated from the sum of 200 study points, 200 graduation points and 100 institutional points. The change does not appear to be significant, the former 100 extra points category will be renamed institutional extra points. However, as the name suggests, the allocation of 100 points is not done centrally, according to predetermined, uniform criteria, but refers to the authority of the institutions to award them. What does this change mean for applicants with a disadvantage? What is the expected effect of this change on the numbers and proportions of disadvantaged applicants?
Changes in the method of calculating points in the higher education admissions procedure from 2024
Keywords: hátrányos helyzet; halmozottan hátrányos helyzet; felsőoktatási felvételi eljárás; esélyegyenlőség