Az aktív turizmus keresletének összehasonlító elemzése a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének tanárai és diákjai körében - Katkó Enikő; Катков Еніке (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
Az elmúlt évek során évfolyammunkáimban az aktív turizmus keresletével foglalkoztam a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint annak Felsőfokú Szakképzési Intézetének diákjai körében végzett felmérések által. Ezen kívül magával az aktív turizmus bemutatásával, annak típusaival, illetve azzal, hogy milyen fajtái működnek Kárpátalján. Kutatásomat tovább bővítettem a két említett intézmény tanárai körében végzett vizsgálattal, így a szakdolgozatom témája a következő lett: Az aktív turizmus keresletének összehasonlító elemzése a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének tanárai és diákjai körében. Azért tartom fontosnak ezt a témát, mert érdekel, hogy manapság az emberek mennyire végeznek turisztikai tevékenységet, s azon belül mennyire köthetők ezek a tevékenységek az aktív turizmushoz, illetve, hogy milyen különbségek figyelhetők meg az aktív turizmus terén például egy oktatási intézmény hallgatói és tanárai, vagyis egy fiatal és egy idősebb generáció között. Kutatásom célja tehát, hogy egy összehasonlító elemzést végezzek a két intézmény tanárai és diákjai által végzett aktív turisztikai tevékenységek között, és rávilágítsak, hogy mennyire van kereslet a tanárok és a diákok körében az aktív turizmusra, mennyire érdeklődnek az aktív turizmus iránt.
Порівняльний аналіз попиту на активний туризм серед студентів та викладачів Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ
Keywords: aktív turizmus; II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola; II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete; tanár; diák; студент; викладач; активний туризм; Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ