Technológia használata a kisgyermekkori angol tanításban Kárpátalján - Huszti Ilona; Густі Ілона; Nagy-Kolozsvári Enikő; Надь-Коложварі Еніке; Fábián Márta; Фабіян Марта (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az idegennyelv-oktatásban a technológia felhasználható a szókincs, nyelvtan hatékonyabb oktatására és a nyelvi készségek fejlesztésére. A játékalkalmazások bevezetése az oktatásba mind a tanárok, mind a tanulók lehetőségeit kiterjesztette, élvezetesebbé és vonzóbbá téve az oktatási folyamatot, és így továbbfejlesztette a nyelvoktatást segítő technológiát. A háború idején, amelyben jelenleg Ukrajna él, az online oktatójátékok különleges eszközt jelenthetnek a tanulás támogatására. Kutatásunkat egy különösen bonyolult időszakban végeztük, amikor a Covid-19 lecsillapodása után háború kezdődött az országban, és számos tanórát töröltek. Kvantitatív kutatási paradigmát alkalmaztunk fő kutatási kérdésünk megválaszolására: hogyan segíti a technológia a kárpátaljai kisgyermekkori nyelvtanulást? Kérdőív készült, a vizsgálatban összesen 167 tanuló vett részt Kárpátaljáról. Eredményeink szerint a válaszadók több mint fele napi 1-2 órát tölt otthon különböző játékokkal, 72%-uk pedig rendszeresen játszik angolul. A tanulók több mint harmada (35%) gondolja úgy, hogy az egyik legjobb dolog a digitális játékokban, hogy örömet szereznek számukra. Ennek eredményeként az angol nyelvtanároknak most nagyobb hangsúlyt kell fektetniük arra, hogy a gyerekeket megismertessék a hasznos, életkoruknak megfelelő digitális játékokkal és alkalmazásokkal, amelyek a formális oktatás mellett a nyelvi készségeket is fejleszthetik technológiai alapú módszerek segítségével.

Abstract. In EFL teaching, technology can be used to more effectively teach vocabulary, grammar and to develop language skills. The introduction of gamification apps into education has extended the opportunities of both teachers and learners, making the educational process more enjoyable and engaging, thus enhancing technology to assist in language teaching. In a time of war in which Ukraine is at the moment, online educational games can be a special tool to support learning. Our research was carried out in an especially complicated period, when after the breakdown of Covid-19, a war started in the country, and numerous lessons were cancelled. A quantitative research paradigm was applied to answer our main research question: in what ways does technology help in the young learner English classroom in Transcarpathia promote learning? A questionnaire was designed, and a total of 167 learners participated in the study from Transcarpathia. Our findings showed that more than half of the respondents spend 1-2 hours a day playing different games at home and 72% of them play games in English regularly. More than a third of learners (35%) think that one of the best things about digital games is that they give them pleasure. As a result, English language teachers now need to put additional emphasis on introducing children to useful, age-appropriate digital games and apps that can develop language skills besides formal education by using technology-based methodologies.
Using technology in the young learner english classroom in Transcarpathia
Keywords: kisgyermekkori nyelvtanulás; Kárpátalja; technológia; játékok