Beregi és ugocsai helynevek változásai a történelem során - Mizser Lajos (PoliPrint Kft., 2010)
A helységek nevei az alapítástól kezdve napjainkig változhatnak. Tíz falu nevének változását vizsgáltam meg Kárpátalján. A változás oka többnyire a lakosság kicserélődése volt. A lakosok később mondával magyarázták a neveket, Forgolány nevét népetimológiával. Például Csernelő > Cserleno > Червеньово, Medvefalva > Medvegyóc > Медведiвцi stb.

Abstract. The names of the locations of the foundation are subject to change the present day. I examined the change in the names of ten villages in Subcarpathia. The change was due mostly to the exchange of population. The residents later said, explaining changed names, Forgolány’s name with folk etymology. For example Csernelő > Cserleno > Червеньове, Medvefalva > Medvegyóc > Медведiвцi etc.
https://epa.oszk.hu/01600/01626/00005/pdf/EPA01626_Acta_Beregsasiensis_2010_3.pdf?fbclid=IwAR2uhR2BlApYW5vWk0bKdZDkPr1-H2eiZ0fGQp7EK71Tas-Qm1RlapNhAp4
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/135888
Keywords: Kárpátalja; beregi helynevek; ugocsai helynevek; helynevek változásai