Фінансовий менеджмент в сучасному вимірі - Журавльова Ірина (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Резюме. Розвиток економічної системи та зміни в зовнішньому середовищі вимагають економічній системі вимагають оновлення та вдосконалення організації фінансових відноси і наукового забезпечення цих процесів. Тому метою дослідження є розроблення концептуальних підходів до генерації методології фінансового менеджменту в сучасному вимірі. Систематизовано підходи визначення поняття фінансовий менеджмент широкому у вузькому розумінні. Визначено фінансовий менеджмент як функціональну систему певних ознак, відповідних функцій та показників функціонування суб’єкта господарювання. Відзначено, система функцій фінансового менеджменту має двоїстий характер, обумовлений наявністю як функцій менеджменту, так і функцій фінансів суб’єктів господарювання. Відзначено, що теорія фінансового менеджменту як сукупність знань є комплементарною, містить теорії, концепції економічної теорії, фінансів, менеджменту, стратегічного управління, праксеології. Приведено базові концепції, на яких ґрунтується фінансовий менеджмент. Систематизовано і обґрунтовано складові методології функціонування фінансового менеджменту є теоретикометодологічний базис, сукупність принципів та концепція його функціонуванням, а також структура та методичне забезпечення функціонування фінансового менеджменту. Сформульовано засадничі принципи, на яких базується теорія фінансового менеджменту. Розроблено міжпарадигмальна концепція фінансового менеджменту, підґрунтям якої є визначення принципів, які забезпечують ефективність дослідження проблем фінансового менеджменту та якими керуються менеджери у виконанні своїх функцій. Обгрунтовані гіпотези в процесі дослідження дозволили сформувати концепцію фінансового менеджменту, що визначає градієнт розвитку сучасних суб’єктів господарювання на засадах міжпарадигмального підходу. Перспектива подальшого розвитку полягає в розробленні відповідного методичного інструментарія фінансового менеджменту.

A gazdasági struktúra fejlődése és a külső környezet változásai megkövetelik a gazdasági rendszertől a pénzügyi kapcsolatok megszervezésének és e folyamatok tudományos alátámasztásának korszerűsítését, fejlesztését. Ezért a kutatás célja konceptuális megközelítések kidolgozása a modern dimenzióban a pénzgazdálkodási módszertan formálására. A cikk a tágabb és szűkebb értelemben vett pénzgazdálkodás fogalmának meghatározásának megközelítéseit rendszerezi. A tanulmány úgy határozza meg a pénzügyi irányítást, mint a gazdálkodó egység bizonyos jellemzőiből, megfelelő funkcióiból és mutatóiból álló funkcionális rendszert. Megállapításra került, hogy a pénzügyi irányítás funkciórendszere kettős természetű, mind a gazdálkodási, mind a gazdasági társaságok pénzügyi funkcióinak jelenléte miatt. A cikk megjegyzi, hogy a pénzügyi és menedzsment elméletei, mint ismeretanyag kiegészíti egymást, valamint tartalmaz további elméleteket, illetve gazdaságelméleti, pénzügy-, menedzsment-, stratégiai menedzsment- és praxeológiai fogalmakat. Bemutatásra kerülnek azok a főbb fogalmak, amelyeken a pénzgazdálkodás alapul. A tanulmány rendszerezi és alátámasztja a pénzgazdálkodás működése módszertanának összetevőit: az elméleti és módszertani alapokat, az elvek és működési koncepciót, valamint a gazdálkodás működésének felépítését és módszertani támogatását. Megfogalmazódnak azok az alapelvek, amelyeken a pénzgazdálkodás elmélete alapul. Kidolgozásra kerül a pénzgazdálkodás paradigmaközi koncepciója, melynek alapja a pénzgazdálkodási problémák vizsgálatának eredményességét biztosító alapelvek meghatározása, amelyeket a vezetők irányítanak feladataik ellátása során. A kutatási folyamatban megfogalmazott megalapozott hipotézisek lehetővé tették a pénzügyi menedzsment fogalmának kialakítását, amely interparadigma megközelítés alapján határozza meg a modern gazdálkodó egységek fejlődési egységét. A további fejlődés kilátása a gazdálkodás megfelelő módszertani eszközeinek kidolgozása.

Abstract. The development of the economic system and changes in the external environment require the economic system to update and improve the organization of financial relations and scientific support for these processes. Therefore, the purpose of the research is to develop conceptual approaches to the generation of financial management methodology in the modern dimension. Approaches to defining the concept of financial management in a broad and narrow sense are systematized. Financial management is defined as a functional system of certain features, corresponding functions and indicators of the functioning of a business entity. It was noted that the system of functions of financial management has a dual nature, due to the presence of both management functions and financial functions of business entities. It is noted that the theory of financial management as a body of knowledge is complementary, contains theories, concepts of economic theory, finance, management, strategic management, and praxeology. The basic concepts on which financial management is based are given. The theoretical and methodological basis, the set of principles and the concept of its operation, as well as the structure and methodical support of the functioning of financial management are systematized and substantiated. The fundamental principles on which the theory of financial management is based are formulated. An interparadigm concept of financial management has been developed, the basis of which is the definition of principles that ensure the effectiveness of the study of financial management problems and which are guided by managers in the performance of their functions. Reasoned hypotheses in the research process made it possible to form the concept of financial management, which determines the gradient of development of modern business entities on the basis of an interparadigm approach. The prospect of further development consists in the generation of appropriate methodological tools of financial management.
Pénzügyi menedzsment a jelenkori dimenzióban
Financial management in the contemporary dimension
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/4
Keywords: фінансовий менеджмент; фінансові ресурси; концепція; парадигма; принципи методологія