A kétnyelvű környezetben történő gyermekkori írott nyelv-elsajátítás elméleti háttere - Lechner Ilona; Ilona Lekhner; Лехнер Ілона (PoliPrint Kft., 2010)
A cikk a gyermekkori kétnyelvű környezetben történő íráselsajátítás elméleti hátterét foglalja össze pszicholingvisztikai szemszögből, vagyis mindazt, amit eddig tudunk e keveset kutatott témáról. Egyrészt az írott nyelvelsajátítási folyamatot tárgyalja, másrészt a kétnyelvű környezet lehetséges hatásainak megjelenését e folyamat során. Végezetül kitekintést nyújt a téma gyakorlati kutatási lehetőségeire.

Резюме. У роботі узагальнюється теорія навчання навиків письма дітей у двомовному середовищі. Процес навчання письма розглядається з точки зору психолінгвістики. Цей підхід на сьогодні малодосліджений. Увага зосереджується не тільки на самому процесі навчання письма, але і на впливі двомовного середовища на цей процес. У роботі звертається окрема увага на перспективність проведення досліджень, пов’язаних із темою.
http://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta10_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130652
Keywords: kétnyelvűség; kétnyelvű környezet; íráselsajátítás; pszicholingvisztika