A Déli turisztikai mikrorégió szakrális idegenforgalmi vonzerőinek vizsgálata - Biszinger Dóra; Бісінгер Дора (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2023)
Szakdolgozatom témája a Déli turisztikai mikrorégió szakrális idegenforgalmi vonzerőinek vizsgálata. Munkám célja- felmérni mennyit változott az elmúlt évek alatt a szakrális vonzerők érdeklődöttsége a turisták körében illetve betekintést nyerni a szakrális objektumok jelenlegi helyzetébe. Továbbá munkámmal szeretném szemléltetni mennyit változott az objektumok keresletének tendenciája az elmúlt évek befolyásoló tényezői következtében, olyanok, mint Covid-19 járvány illetve az országban kialakult helyzet. Témámnak teljessége érdekében először magát a szakrális turizmus fogalmát definiálom illetve annak fontosságát és felhasználását. Ez után egy átfogó képet mutatok be a Déli turisztikai mikrorégióról, amely magába foglalja a beregszászi illetve huszti járást (Berghauer S.,2012): földrajzi fekvés, népesség, fontosabb történelmi események áttekintése. A vizsgálni kívánt objektumokról is részletes leírás készül. Magáról a településekről is szó lesz ahol a templomok megtalálhatóak, illetve a templomok ismertetéséről is egyaránt. Szó lesz a templomok építésének idejéről, stílusáról illetve ismertetőjeleiről, felekezetéről felszenteléséről és további hasznos információkról is egyaránt. A fő része a munkámnak az maga a kutatás, melyet kvantitatív módon végzek. Az összeállított kérdőív segítségével, mely 18 kérdést tartalmaz, olyan kérdésekre kaphatok választ az objektumokkal kapcsolatban, melyek eddig nem igazán voltak ismeretesek. Ilyen kérdés például a templom pályázati illetve fejlesztési lehetőségeit vizsgálja. Végeredményként, pedig egy összegzett képet szeretnék bemutatni a beregszászi és huszti járásokról illetve az itt fellelhető valamennyi szakrális objektumok érdeklődöttségéről a turisták körében. Különböző diagrammok és szemléltetők segítségével mutatom be a különböző kérdésekre kapott válaszokat a jól átláthatóság érdekében. Végezetül a megvizsgált objektumok kézzelfogható brossura formájában való bemutatása munkám utolsó része, melyen szerepelni fog a két járásban vizsgált összes templom rövid ismertetője illetve fotója is egyaránt.
Дослідження сакральних туристичних привабливостей Південного туристичного мікрорегіону Закарпаття
Keywords: Kárpátalja; Déli turisztikai mikrorégió; idegenforgalmi vonzerők; Закарпаття; Південний туристичний мікрорегіон; туристичні привабливості