Nyelvek vetélkedése a nyelvi tájképben: kárpátaljai példa - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Pannon Egyetem, 2015)
Közhely, hogy a nyelvek kulturális, gazdasági és természetesen nyelvpolitikai „értéke”, a nyelvi hierarchiában betöltött szerepe tükröződik a nyelvi tájképben. A nyelvpolitikai változások, az egymással vetélkedő közösségek közötti dominanciaharc szintén követhető a nyelvi tájképben. A nyelvpolitikai kutatások során a – tágan értelmezett – nyelvi tájkép elemzése hasznos információkkal szolgálhat nem csupán az egyes nyelvek hierarchikus viszonyainak feltárásában, hanem a nyelvi dominanciaváltások megragadásában is.

Abstract. Transcarpathia in the last century belonged to several different states. Each development in this connection was associated with an official state language change. In our study, with the help of photos and documents, we show how the changes in the dominant languages of the state were reflected in language policy.
http://alkalmazottnyelvtudomany.hu/wordpress/wp-content/uploads/2015_XV-evfolyam/CSERNICSKO_ISTVAN_Nyelvek_vetelkedese_a_nyelvi_tajkepben_karpataljai_pelda.pdf
Keywords: Kárpátalja; nyelvpolitika; nyelvi tájkép