Beregsom (Beregszászi járás) és környéke növénytakarójának antropogén változásai - Popovics Melinda; Попович Мелінда (Biológia és Kémia Tanszék, 2024)
A flóra antropogén átalakulását a helyi flóra elszegényedése és az emberi gazdasági tevékenység miatt véletlenül behurcolt vagy szándékosan betelepített adventív növényfajok számának a növekedése jellemzi (SCHROEDER, 1969; BURDA, 1991; RICOTTA et al., 2009). Az őshonos flóra fajai különböző ökológiai amplitúdóval rendelkeznek, különböző képességet mutatnak az urbán körülményekhez való alkalmazkodásra. Az antropogén átalakulás másik oldala az adventív fajok megjelenése. Az antropogén módon megzavart természetes ökotópok számának és diverzitásának növekedése és új élőhelyek megjelenése elősegíti az idegenhonos fajok betelepülését a szinantróp és a megzavart természetes területekre (KOWARIK, 1994; PROTOPOPOVA ÉS SHEVERA, 2014). Vizsgálatok kimutatták, hogy az adventív növények gyorsan domináns fajokká válnak és nemcsak a növénytakaró szerkezetét változtatják meg, hanem általában a biodiverzitás csökkenéséhez is hozzájárulnak (PYŠEK, 1993; KOWARIK, 1990). Vidéken, a falvakban, a tájhasználat változásai és az idegenhonos fajok terjedése egyaránt fenyegetik az őshonos fajokat és a természetközeli élőhelyeket. Sok helyen a tájhasználat intenzívebbé válik, miközben Európában számos területen felhagynak a korábbi mezőgazdasági tevékenységekkel, különösen a szántóföldi műveléssel. Az elhagyott területeken spontán szukcesszió indul meg, amely lehetőséget teremt az őshonos fajok és közösségek regenerációjára. Ugyanakkor az idegenhonos fajok terjedése nő a változó tájban, és ezek az inváziós fajok befolyásolhatják a természetközeli élőhelyeket, valamint a felhagyott agrárterületeken a növényzeti szukcesszió menetét, akár új közösségek kialakulásában is szerepet játszhatnak (CSECSERITS, 2022). Kárpátalján is egyre jobban átalakítja az ember a természetet. A természetes élőhelyek megszűnése következtében az újonnan létrehozott mesterséges élőhelyek bővülnek. A betelepített fajok véletlen behurcolással, szállítmánnyal vagy jármú segítségével, valamint bevándorlással jutnak be a településekre, és ezeket a helyeket az újonnan bekerült növényfajok népesítik be. Ezért sok helyen figyelhető meg a helyi flóra szinantropizációja, amelynek mértéke az antropogén behatások erejétől függ.
Антропогенна трансформація рослинного покриву с. Шом (Берегівський район) та його околиць
Keywords: szünantróp flóra; Közép-Európa; település; diverzitás; bolygatás index