A független Ukrajna nyelvpolitikai törekvései - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Melnyik Szvitlana; Світлана Мельник; Melnyik Svitlana (Argumentum-MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézete, 2010)
A függetlenség elnyerése óta az ukrán állam nyelvpolitikájának leghangsúlyosabb törekvése az ukrán államnyelvi státuszának megerősítése, az ukrán nyelv használati körének folyamatos bővítése. A többségi nemzet és az ország kisebbségeinek célja e téren sok tekintetben egybeesnek: a Szovjetunió szétesését követően mind az ukránok, a románok, magyarok, lengyelek, krími tatárok stb. körében felerősödött a saját kultúra és nyelv iránti figyelem, megjelentek a saját nyelv használati körének kiterjesztésére irányuló igények a korábban privilegizált helyzetű orosz nyelv pozíciójával szemben.
http://mek.oszk.hu/16900/16932/16932.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/133844
Keywords: Ukrajna; nyelvpolitika; nyelvi helyzet; Kárpátalja