Előzetes eredmények a tavaszi tőzike (Leucojum vernum L.) populációjának állapotáról a Peresben - Kohut Erzsébet; Höhn Mária; Fülöp Máté; Kopor Zoltán; Ljubka Tibor; Molnár Ferenc; Takács Gabriella; Когут Ержебет; Філіп Матей; Копор Золтан; Любка Тіберій; Молнар Федір; et al. („RIK-U” Kiadó, 2017)
A Leucojum vernum L. (Amaryllidaceae) közép-európai hagymás geofiton faj, az IUCN listáján LC nem fenyegetett (Least Concern), az Ukrán Vörös Könyvben adathiányos (Data Deficient) kategóriával szerepel, ami indokolja a faj folyamatos megfigyelését. Jelen cikk célja herbáriumi és irodalmi adatok alapján elkészíteni a faj kárpátaljai előfordulásának pontosított térképét, valamint a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum Peres nevű erdőjében (23–24. erdőtag) megtalálható Leucojum vernum populáció állapotának megfigyelése, a populáció egyedszámának és koreloszlásának vizsgálata. A cikkben bemutatásra kerül a faj kárpátaljai előfordulásának pontosított térképe, ebből 3 új előfordulás. Közlésre kerül a NVR (Kárpátalja, Ungvári járás) Peresnek nevezett erdőtagjában végzett terepi kutatás eredménye, mely szerint a populáció növekvő, a vegetatív stádium dominál, egyedsűrűség 75–79 tő/m2.

Резюме. Білоцвіт весняний Leucojum vernum L. (Amaryllidaceae) - це середньоєвропейський багаторічний вид, геофіт. У списку IUCN (МСОП) віднесений до категорії «під невеликою загрозою» (Least Concern, LC), також занесений до Червоної книги України з природоохоронним статусом - «неоціненний», що обґрунтовує необхідність моніторингу популяції. Мета нашої публікації – інвентаризація місцезростань виду Leucojum vernum у Закарпатській області на підставі літературних, гербарних і власних даних. Спостереження за станом популяції відбувалося у 23-24-му кварталі Великодобронського Заказника, у лісі «Переш» (Закарпатська область, Ужгородський район). Також подаємо картографічне відображення місцезростань виду Leucojum vernum у Закарпатті. Відмічено три новознайдених місцезростання цього виду. Проведено аналіз онтогенетичної структури популяції та її щільність. У результаті досліджень можемо стверджувати, що популяція зростає, переважає вегетативний стан, щільність популяцій становить 75-79 рослин/м2.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/02/Limes2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005710
Keywords: tavaszi tőzike; populáció; Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum