Táplálkozási szokásokat befolyásoló tényezők kisiskoláskorban a pandémia ideje alatt - Sütő Éva; Шютєв Єва (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A pandémia kezdetekor mindannyiunk élete egycsapásra megváltozott. Ennek oka elsősorban a járványügyi intézkedések betartása volt. Minden élethelyszín újratervezést igényelt, a legnagyobb hangsúlyt az egésszégmegőrzés fontossága kapta. Ebben kiemelten fontos szerepe van az egészséges táplálkozásnak. A bemutatásra szánt kutatásban a táplálkozási szokások változását vizsgáltam kisiskoláskorban a Kaszonyi kistérségben a pandémia idején. Célom volt feltárni, milyen változások mentek végbe ezen időszak alatt a kisiskoláskorú gyerekek étkezésében térségünkben, melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolták ezeket a változásokat. A tanulmányból kiderül, hogy pozitív vagy negatív irányt vett az egészséges táplálkozásra való hajlandóság az alsós gyerekek étkezésében. Hasonló tanulmányok már születtek ukrajnai nagyvárosokra vonatkozóan, ezért össze tudtam hasonlítani az ott közölt eredményeket az általam gyűjtöttekkel.

Abstract. When the pandemic broke out, our lives changed suddenly. The reason for this was primarily the observance of epidemic measures. All living spaces required recalculation, and the greatest emphasis was placed on the importance of health maintenance. A healthy diet plays a particularly important role in this. In the present research, I examined the change in eating habits of elemenary school aged pupils in the Kaszony Region during the pandemic. My aim was to reveal what changes took place during this period in the diets of school-aged children in our region and what factors influenced these changes. The study shows whether the willingness to eat healthy food by elementary school children took a positive or negative direction. Similar studies have already been done in large cities in Ukraine, so I was able to compare the results published there with those of the present research.
Factors affecting eating habits of elementary school children during the pandemic
Keywords: pandémia; egészséges táplálkozás; kisiskolás gyerekek