Орографічні рекреаційно-туристські ресурси Центральної України - Колотуха Олександр; Kolotukha Oleksandr (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Резюме. Предмет дослідження – орографічні рекреаційно-туристські ресурси як складова ресурсно-туристсько-го потенціалу України. Мета роботи – дослідити теоретичні засади орографічних рекреаційно-турист-ських ресурсів як складової ресурсно-туристського потенціалу України, здійснити їх типологію та розгля-нути прояв таких ресурсів в Центральній Україні. Методи. Застосовані як загальнонаукові методи: аналізу та синтезу – для аналізу понятійно-термінологічного апарату дослідження, системно-структурного аналі-зу – для аналізу компонентної та функціональної структури орографічних рекреаційно-туристських ресур-сів, так і спеціальні методи: порівняльно-географічний – для співставлення прояву орографічних рекреацій-но-туристських ресурсів у різних природних середовищах (гори – рівнини) та географічних районах з метою напрацювання єдиних підходів та методики їх оцінки, картографічний – для синтезу отриманих результа-тів дослідження, польових експедиційних досліджень. Результати та їх застосування. Автором здійсне-на типологія орографічних рекреаційно-туристських ресурсів на рівнинних територіях, систематизовано використання орографічних ресурсів антропогенного походження в рекреаційно-туристській діяльності за цілями їх використання, видами та змістом рекреаційно-туристської діяльності. Розглянуто та проаналі-зовано рівнинні орографічні рекреаційно-туристські ресурси природного та антропогенного походження на прикладі Центральної України, визначені можливості їх використання в різноманітних видах рекреаційно-туристської діяльності. Висновки. Визначено, що в Центральній Україні, орографічні рекреаційно-турист-ські ресурси на рівнинних територіях складають вагому частину ресурсно-туристського потенціалу таких територій і можуть бути використані з естетичними, навчально-пізнавальними, рекреаційно-оздоровчими та туристсько-спортивними цілями.

Abstract. The subject of the study is orographic recreational and tourist resources as a component of the resource and tourist potential of Ukraine. The purpose of the work is to investigate the theoretical foundations of orographic recreational and tourist resources as a component of the resource and tourist potential of Ukraine, to carry out their typology and to consider the manifestation of such resources in Central Ukraine. Methods. Both general scientific methods were applied: analysis and synthesis – for the analysis of the conceptual and terminological apparatus of the study, system and structural analysis – for the analysis of the component and functional structure of orographic recreational and tourist resources, and special methods: comparative and geographical – for the comparison of the manifestation of orographic recreational and tourist resources in different natural environments (mountains – plains) and geographical areas in order to develop unified approaches and methods for their assessment, cartographic – for the synthesis of the obtained results of the study, field expeditionary research. Results and their application. The author has carried out a typology of orographic recreational and tourist resources in flat areas, systematized the use of orographic resources of anthropogenic origin in recreational and tourist activities according to the purposes of their use, types and content of recreational and tourist activities. Plain orographic recreational and tourist resources of natural and anthropogenic origin have been considered and analyzed using the example of Central Ukraine and the possibilities of their use in various types of recreational and tourist activities have been determined. Conclusions. It has been determined that in Central Ukraine, orographic recreational and tourist resources in flat areas constitute a significant part of the resource and tourist potential of such areas and can be used for aesthetic, educational and cognitive, recreational and health and tourist and sports purposes.
Orographic recreational and tourist resources of Central Ukraine
https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/article/view/46
Редакційна колегія: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/editorial
Зміст: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/5
Keywords: рельєф; ресурсно-туристський потенціал; орографічні рекреаційно-туристські ресурси; типологія; Центральна Україна