Egy kényszerű „túlélési stratégia”: a többségi nyelven való tanulás - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, 2011)
A kisebbségi közösségek előtt három út áll: az integráció, az asszimiláció, esetleg a szegregáció. A kárpátaljai magyarság számára az integráció a járható út. Az integrációnak azonban szükséges eszköze a kétnyelvűség: a többségi nyelv ismerete biztosítja a teljes körű részvétel lehetőségét a társadalmi életben, az anyanyelv megőrzése pedig a saját identitás és kultúra megtartását.
http://epa.oszk.hu/00500/00595/00040/pdf/EPA00595_Egyutt_2011_4.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008714
Keywords: Kárpátalja; többségi nyelv; oktatás