Спроба створення русинської автономії в Угорщині у 1918–1919 рр. - Сакал Імре; Szakál Imre; Szakal Imre (Общественная ассоциация «Русь», 2020)
Резюме. Восени 1918 р. завершилася Перша світова війна. Австро-Угорська імперія зазнала краху, в Угорщині відбулася «революція айстр», ерцгерцог Йосиф призначив графа Мігая Карої, голову Угорської національної ради, прем' єр-міністром. Уряд Угорської Народної Республіки під проводом М. Карої намагався реалізувати своє бачення долі північно-східних комітатів Угорщини. Відомому науковцю, експертові з питань національностей Оскару Ясі було доручено розробити правові документи про самовизначення нацменшин в Угорщині. 21 грудня 1918 р. було ухвалено Народний закон №X, яким передбачалося створення на заселених русинами територіях Марамороського, Угочанського, Березького та Ужанського комітатів автономії під назвою Руська Країна. Спроба Угорської Народної Республіки створити на межі 1918-1919 рр. руську автономію є для істориків вже досить проясненою. Однак існують архівні документи, які проливають додаткове світло на відомі до цього часу події, дозволяючи повніше зрозуміти обставини створення Руської Країни, також те, наскільки реальними були шанси реалізації автономії. У статті зроблено спробу детальніше розкрити наміри угорського уряду стосовно русинів на межі 1918-1919 рр., унаочнити діяльність Міністерства Руської Країни та намісництва, а також конкретизувати суспільні обставини, що впливали на ці події. У ході дослідження автором вивчались у першу чергу малознані документи Мукачівського намісництва Руської Країни, Мукачівської греко-католицької єпархії та Народної ради рутенців Угорщини.

Abstract. The autumn of 1918 brought the end of WWI. ended. The Austro-Hungarian Empire collapsed, the Aster Revolution ran its course in Hungary, Archduke Joseph appointed Count Károlyi Mihály, head of the Hungarian National Council the Prime Minister. The government of the Hungarian People’s Republic, led by M. Karoya, had its own ideas on the prospects of the north-eastern counties of Hungary. The Károlyi government entrusted Oszkár Jászi, a minister without portfolio, a well-known social scientist, an expert in ethnic issues to elaborate the Hungarian nationalities’ autonomy. On December 21, 1918, the People’s Law Nr. X was adopted. It provided for the creation of Ruszka Krajna autonomous region on the territory of Ung, Bereg, Ugocsa and Máramaros (Maramureș) counties inhabited by the Rusins. Historians are aware of the attempt of the Hungarian People’s Republic to create Rusinian autonomy in the late 1918 and early 1919. However, there are archival documents that can help to supplement our previous knowledge of the issue, providing an insight into the circumstances of the creation of Ruszka Krajna and how real the chances of autonomy were. The article attempts to reveal the plans of the Hungarian government regarding the Rusins in 1918–1919, to derscribe the activities of the Ministry of Ruszka Krajna and the Governor’s Office, and to specify the political and social circumstances that influenced these events. In the course of the research, the author first studied the little-known documents of of Ruszka Krajna in Munkács, the Greek Catholic Diocese of Munkács, and the Rusinian People’s Council of Hungary.
An Attempt to Create a Rusin Autonomy in Hungary in 1918–1919
http://journals.tsu.ru/rusin/&journal_page=archive&id=2038