Az ukrán közigazgatási reform hatása, megítélése Kárpátalján - Bányász Ádám; Баняс Адам (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2025)
A dolgozat központi témája az Ukrajnában 2020-ban végrehajtott közigazgatási reform hatásának vizsgálata Kárpátalja régióban, különös tekintettel a nemzetiségi arányokra, a társadalmi-gazdasági következményekre és a helyi önkormányzati rendszer változásaira. A reform célja az állami decentralizáció előmozdítása, a helyi önkormányzatok megerősítése és az önálló közösségek létrehozása volt, amelyek a jövőben nagyobb döntéshozatali és pénzügyi autonómiával rendelkezhetnek. Kárpátalja esetében ez a folyamat sajátos kihívásokkal szembesült, mivel a régió nemzetiségi, földrajzi és gazdasági szempontból is komplex. A munka részletesen elemzi a járási és kistérségi struktúrák átalakítását, valamint ezek hatását a magyar, ukrán és román kisebbségek helyzetére. A kutatás kiemelten foglalkozik azzal, hogy a korábbi magyar többségű járások hogyan veszítettek befolyásukból a közigazgatási egységek újraszervezése következtében, különösen a Beregszászi és Ungvári járások esetében. A szerző statisztikai adatokkal, térképekkel és szakirodalmi hivatkozásokkal támasztja alá, hogy a reform bár elviekben az állam hatékonyságának növelését célozta, a gyakorlatban sok esetben nem vette figyelembe a közösségi és etnikai realitásokat. A dolgozat második része a társadalmi és gazdasági kilátásokat vizsgálja. Rávilágít arra, hogy bár a decentralizációs törekvések hosszú távon gazdaságilag előnyösek lehetnek, a gyakorlatban sok közösség infrastrukturálisan és humán erőforrás szempontból sem volt felkészülve az új feladatok ellátására. A tiszapéterfalvai kistérség példája jól mutatja a helyi problémák összetettségét, különösen az oktatás, egészségügy, költségvetés és képviselet terén. A dolgozat harmadik részében Kárpátalja gazdaságának helyzetét elemzi a reform előtt és után, külön figyelmet fordítva a külföldi tőke szerepére, a helyi ipar szerkezetére és a jövőbeli fejlesztési stratégiákra. Kiemeli, hogy a gazdasági stabilitás érdekében szükség van a kis- és középvállalkozások támogatására, valamint a köz- és magánszféra együttműködésének fejlesztésére. A munka végkövetkeztetése, hogy a közigazgatási reform Kárpátalján részben elérte céljait, de számos területen új kihívásokat teremtett, különösen a nemzetiségi jogérvényesítés, a demokratikus képviselet és a gazdasági versenyképesség tekintetében. A dolgozat célja, hogy hozzájáruljon a közigazgatási reform hosszú távú társadalmi és tudományos értékeléséhez.

Резюме. У своїй роботі я проаналізував аспекти адміністративно-територіальної реформи в Закарпатській області, з особливим акцентом на наслідки реформи 2020 року для функціонування місцевих громад, національного складу населення та економічного розвитку регіону. Хоча реформа охопила всю територію України, саме в Закарпатті як багатонаціональному та прикордонному регіоні вона мала особливо складні соціальні та структурні наслідки. Робота показала, що незважаючи на проголошену мету реформи – підвищення ефективності місцевого самоврядування та посилення нижчого рівня управління – її реалізація не завжди відповідала реальним соціальним, географічним і економічним умовам. Особливої уваги заслуговують проблеми, пов’язані з новими межами районів та доступом до адміністративних центрів, які ускладнюють доступ громадян до послуг і ефективну роботу місцевих органів влади.
Вплив та сприйняття української адміністративної реформи на Закарпатті
Keywords: közigazgatási reform; decentralizáció; nemzetiségi arányok; Kárpátalja; адміністративна реформа; децентралізація; етнічний склад; Закарпаття