Фінансова безпека страхового ринку: теоретичний аспект - Богріновцева Людмила; Бондарук Олег; Ключка Ольга; Bogrinovceva L.; Bohrinovtseva L. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Резюме. Страховий ринок відіграє важливу роль в економічному житті будь-якої країни, а забезпечення його фінансової безпеки є одним із найважливіших завдань. Дана тема є досить актуальною в працях вітчизняних науковців, що пояснюється спричиненими викликами та загрозами для фінансового ринку в цілому. Метою статті є дослідження теоретичних аспектів фінансової безпеки страхового ринку, її основних загроз та ризиків, які виникають під впливом сучасних умов. У статті розкрито теоретичні аспекти фінансової безпеки страхового ринку, зокрема місце фінансової безпеки страхового ринку в системі фінансової безпеки країни, її сутність з точки зору різних підходів науковців, основні складові та характеристики. Визначено, що під поняттям фінансова безпека страхового ринку слід розуміти спроможність протидіяти внутрішні й зовнішні загрози, при цьому забезпечувати виконання взятих зобов’язань, платоспроможність, фінансову стійкість, фінансову надійність, прибутковість. Охарактеризовано основні індикатори фінансової безпеки страхового ринку, які є взаємопов’язаними між собою та в цілому становлять основу фінансової безпеки та основні складові забезпечення фінансової безпеки страхового ринку, зокрема ефективність та стабільність діяльності страхових компаній, конкурентоспроможність та фінансова незалежність, захищеність інтересів страхових компаній, достатність фінансових ресурсів, а також збалансованість системи фінансових показників та інструментів. Проаналізовано основні загрози, які впливають на фінансову безпеку страхового ринку в умовах війни, в результаті чого були сформовані висновки що запровадження нового нагляду та встановлення нових нормативів призводить до скорочення кількості страховиків на ринку через неспроможність їх виконати, тим самим, страховий ринок є менш фінансово стійким, надійним та безпечним.

A biztosítási piac minden ország gazdasági életében fontos szerepet tölt be, pénzügyi biztonságának biztosítása az egyik legfontosabb feladat. Ez a téma meglehetősen aktuális a hazai kutatók munkáiban, amit a pénzügyi piac egészét érintő kihívásokkal és veszélyekkel magyaráznak. A cikk célja, hogy tanulmányozza a biztosítási piac pénzügyi biztonságának elméleti vonatkozásait, főbb fenyegetéseit és kockázatait, amelyek a modern viszonyok hatására jelentkeznek. A cikk feltárja a biztosítási piac pénzügyi biztonságának elméleti vonatkozásait, különös tekintettel a biztosítási piac pénzügyi biztonságának az ország pénzügyi biztonsági rendszerében elfoglalt helyére, annak lényegére a különböző kutatói megközelítések szemszögéből, valamint ezek főbb összetevői és jellemzői vannak meghatározva. Megállapítást nyert, hogy a biztosítási piac pénzügyi biztonsága alatt a belső és külső fenyegetések ellensúlyozásának képességét kell érteni, miközben biztosítja a kötelezettségek teljesítését, a fizetőképességet, a pénzügyi stabilitást, a pénzügyi megbízhatóságot, a jövedelmezőséget. A tanulmány ismerteti a biztosítási piac pénzügyi biztonságának főbb mutatóit, amelyek egymással összefüggenek, és a pénzügyi biztonság egészének alapját képezik, valamint a biztosítási piac pénzügyi biztonság biztosításának fő összetevőit, különösen a biztosítók hatékonyságát és stabilitását, versenyképességét és pénzügyi függetlenségét, érdekvédelmét, a pénzügyi források megfelelőségét, illetve a pénzügyi mutatók és eszközök rendszerének egyensúlyát. A cikk elemzi azokat a főbb veszélyeket, amelyek háborús körülmények között érintik a biztosítási piac pénzügyi biztonságát, melynek eredményeként arra a következtetésre jutottak, hogy az új felügyelet bevezetése, új standardok kialakítása a biztosítók számának csökkenéséhez vezet a piacon, mert nem tudnak működni, így a biztosítási piac pénzügyileg kevésbé stabil, megbízható és biztonságos.

Abstract. The insurance market plays an important role in the economic life of any country, and ensuring its financial security is one of the most important tasks. This topic is quite relevant in the works of domestic scientists, which is explained by the challenges and threats to the financial market as a whole. The article reveals the theoretical aspects of the financial security of the insurance market, in particular the place of the financial security of the insurance market in the country's financial security system, its essence from the point of view of different approaches of scientists, the main components and characteristics. It was determined that the concept of financial security of the insurance market should be understood as the ability to counteract internal and external threats, while ensuring the fulfillment of obligations, solvency, financial stability, financial reliability, profitability. The main indicators of the financial security of the insurance market are characterized, which are interconnected and in general form the basis of financial security and the main components of ensuring the financial security of the insurance market, in particular, the efficiency and stability of the activities of insurance companies, competitiveness and financial independence, protection of the interests of insurance companies, sufficiency financial resources, as well as the balance of the system of financial indicators and tools. The main threats that affect the financial security of the insurance market in wartime were analyzed, as a result of which the conclusions were formed that the introduction of new supervision and the establishment of new standards leads to a reduction in the number of insurers on the market due to the inability to fulfill them, thus, the insurance market is less financially stable, reliable and safe.
A biztosítási piac pénzügyi biztonsága: elméleti megközelítés
Financial security of the insurance market: theoretical aspect
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/4
Keywords: страховий ринок; страхові компанії; фінансова безпека; фінансова безпека страхового ринку; фінансова стійкість; фінансова надійність; платоспроможність; ліквідність; загрози