Kárpátalja közigazgatás-története, etnodemográfiai változásai és községnévrendezései: A közigazgatási térfelosztás változásai a mai Kárpátalja területén - Molnár D. István; Молнар Д. Стефан; Stefan Molnar D. (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
Kárpátalja (Закарпатська область, Zakarpatszka oblaszty) az Ukrán Köztársaság része, annak legnyugatibb pontján helyezkedik el. Területe 12 752 km2, ezzel az ország második legkisebb megyéje. Lakossága 2020 januárjában 1 253 641 fő, amely 98,7 fő/km2 népsűrűségnek felel meg.Kárpátalja mai területe 1919-ig nem alkotott önálló közigazgatási egységet. Az Osztrák–Magyar Monarchia területeként Magyarország az Északkeleti-Felvidék részét képezte.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: Kárpátalja; közigazgatási térfelosztás; decentralizáció