A Szürtei kistérség (Ungvári járás) településeinek értékelése településkomfort szempontjából. Települési komfortvizsgálat iskolai honismereti szakköri foglalkozásokon - Bogáthy Eszter; Богаті Естер (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2025)
A településkomfort fogalma még új a szakirodalomban, de annál nagyobb jelentőséggel bír a modern világ településfejlesztésében. A városok és falvak objektív és szubjektív tényezők alapján helyezhetőek el a komfortérzet skáláján. A kutatás célja megvizsgálni a Szürtei kistérség településeit a komfortérzet különböző szempontjai alapján, így ezáltal képet kapni arról, hogy az ott élő emberek, hogyan értékelik környezetüket. A kutatás módszere a kérdőíves lekérdezés volt.
Оцінка комфортабельності поселень для проживання населення в Сюртівській ТГ Ужгородського району. Використання методів оцінки комфортабельності на заняттях шкільного краєзнавчого гуртка
Keywords: Szürtei kistérség; településkomfort; honismereti szakkör