A Beregvármegyei Vízszabályozó és Ármentesítő Társulat iratai (1938–1944) - (:unkn) unknown (Kairosz Kiadó, 2021)
A Kárpátaljai Területi Állami Levéltárban (KTÁL) őrzött magyar provenienciájú iratanyagok túlnyomó része csupán jelentős többletmunkával használható a magyar kutatók számára. Ennek egyik oka, hogy a levéltári segédletek ukrán vagy orosz nyelven íródtak és rendszerint számos hibás szakkifejezést, elírást tartalmaznak. Ezeknek a levéltári opiszoknak a magyar nyelvre való fordítását, pontosítását, mutatókkal való ellátását a kárpátaljai levéltárosok elkezdték. A munkálatok már évek óta folynak és olyan eredményeket is hoztak, mint pl. Bereg vármegye főispánjának iratai 1342–1800 (Nyíregyháza, 1998.); Tisza-szabályozás trianoni határkörnyezetben (Beregszász, 2016.) című kötetek megjelenése. Folytatásként szintén a vízszabályozás, a Beregvármegyei Vízszabályozó és Ármentesítő Társulat azon levéltári egységeinek (odinica zberihanyja, rövidítve od. zb.) tartalmi kivonatait, azaz regesztáit publikáljuk a jegyzékeik (opiszok, rövidítve op.) rendjében, amelyek a visszacsatolt megye 1938 és 1944 közötti időszakára vonatkoznak. Vannak azonban – főként a községi iratok között – a század elejétől íródott nyilvántartások, tulajdonváltozást és lakosnévsort rögzítő kötetek is. A KTÁL beregszászi részlegén található iratanyag a nem kutatott kategóriába tartozik. Ennek oka, hogy a szovjet államhatalom a II. világháború idején keletkezett dokumentumokat titkosnak nyilvánította.
A Kárpátaljai Területi Állami Levéltár ukrán és orosz nyelvű iratjegyzékét magyarra fordította és a forrásokat válogatta Csatáry György és Kutassy Ilona
Keywords: Beregvármegye; Vízszabályozó és Ármentesítő Társulat; 1938–1944; Kárpátaljai Területi Állami Levéltár