A kétnyelvűségi hatások vizsgálata az ukrán tannyelvű osztályokban tanuló magyar anyanyelvű diákok nyelvhasználatában - Petruska Angéla; Петрушка Ангела (Filológia tanszék, 2022)
A kétnyelvűség-kutatás az utóbbi évtizedekben nagy teret hódít (Krajnik 2010). Kárpátalján az 1980-es évek végétől zajlanak szociolingvisztikai kutatások, ennek köszönhetően számos tudományos leírás készült a kárpátaljai magyarok nyelvhasználatának jellemzőiről (Csernicskó 1998, Márku 2013). Kárpátalja több nemzetiségű régiónak számít Ukrajnában, így több nyelv és kultúra él egymás mellett, mint például az ukrán, orosz, magyar, ruszin stb. ezek a nyelvek pedig egymásra hatással vannak. A Kárpátalján élő magyarság kisebbségi közösségnek számít, így akik ebben a közösségben élnek fontossá válik számukra az, hogy anyanyelvüket megtarthassák ezzel együtt pedig a nemzetiségi hovatartozásukat. Emellett jelentőségteljes, hogy elsajátítsák az ukrán nyelvet, erre pedig az iskolában kerül sor. A kárpátaljai magyar szülők választhatnak, hogy a gyermeküket magyar vagy ukrán tannyelvű iskolába íratják (Csernicskó-Göncz 2009).
Дослідження впливу двомовності у мовленні угорськомовних учнів, які навчаються в україномовних класах
Keywords: kétnyelvűségi hatások; nyelvhasználat