A digitalizáció hatása a történeti földrajzi kutatásokban – Bihar közigazgatási térképsorozata - Szilágyi Ferenc (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
A digitális forradalom új távlatokat nyitott a történeti földrajzi kutatások terén, hiszen a könyvtárak, levéltárak és térképtárak (Török 2017) állományait mára nagy részben digitalizálták, így a nagy méretű és sokféle forrásanyag bárhonnan elérhetővé vált. Ezáltal akár otthonról is hozzáférhető, kutatható adatbázisok (pl. Hungaricana, Arcanum, MOL) nyílnak meg, aminek következtében sokszorosára bővülnek a vizsgálati lehetőségek és a kutatások hatékonysága. Az AI-eszközök alkalmazása tovább gyorsítja a munkát: 300 éves latin nyelvű kéziratok olvasása és fordítása válik egyszerűbbé, a digitalizált információk geoinformatikai adatbázisokba emelhetők, összekapcsolhatók jelenkori adatrendszerekkel, és olyan statisztikai elemzések végezhetők, amelyek akár több évszázados idősorokat fognak át. Előzmények és további kutatási tervek. A prezentáció ráépül arra a 2014-ben indított, levéltáros szakemberekkel közösen végzett kutatásra, amely az ezeréves múltra visszatekintő Bihar vármegye (mai Bihar megye) járásszerkezetének rekonstrukcióját célozta meg, a magyar közigazgatásban 2013-ban újra bevezetett LAU2-es szintű járások apropóján. A díjazott projektet most, tíz év elteltével ismét elindítjuk, a rendelkezésre álló, jelentősen kibővült digitális forrásbázisra építve. Bár a kutatás többévnyi munkát igényel, a várakozások szerint a sokkal részletgazdagabb adatoknak köszönhetően még alaposabban feltárhatóvá válnak a múltbeli térszerkezetek és demográfiai folyamatok.
Keywords: történeti földrajz; Bihar megye; térkép; digitalizáció