Tóth Péter: Nyelvjárási és tudománytörténeti tanulmányok - Beregszászi Gabiella; Берегсасі Габріелла (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Egy évvel ezelőtt jelent meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szombathelyi Magyar Nyelvtudományi Tanszékének kiadványa, melynek címe: Nyelvjárási és tudománytörténeti tanulmányok. A kötet kiadását az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Tudományos és Kulturális Bizottságán kívül a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. A szerző, Tóth Péter nyelvész, Kárpátaljáról indul, s később tanulmányai vezetik Budapestre, ahol az évek előrehaladtával az oktatás és tudományos kutatás válik fő tevékenységévé. Kötete elején nyitottan és barátságos hangvételben meséli, mi indította el ezen a vonalon, valamint, hogy hogyan alakult ki érdeklődése, s miként vált a magyar nyelvjárások fiatal kutatójává. Saját bevallása szerint sokat tanulhat az ember az egyes gyűjtő utakon, nem csak a nyelvről, hanem sok más szempontból is. Munkái korábban kisebb példányszámú és nehezen hozzáférhető kiadványokban jelentek meg, éppen ezért úgy érzi, hogy azok egyéni kötetté szerveződve még inkább áttekinthetőek és könnyebben elérhetőek, valamint összegyúrva válnak teljes egésszé. A puhakötésbe rejtett tizennyolc tanulmány által a magyar nyelvterület peremeinek nyelvi világát, valamint a nyelvjáráskutatás alakulását ismerhetjük meg. Tóth Péter a magyar nyelvtudomány szempontjából – más kutatókkal együttesen – időszerű és értékes munkát végez, hiszen a határon túli magyarság nyelvi és nyelvhasználati kérdéseivel foglalkozva bővíti azon szakirodalmak számát, melyek többek között hozzásegítenek bennünket nyelvünk és hagyományaink fenntartásához, ezáltal identitástudatunk megőrzéséhez.
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp
Keywords: nyelvjárás; Tóth Péter; Nyelvjárási és tudománytörténeti tanulmányok