Особливості обліку і оподаткування діяльності фізичних осіб-підприємців в сфері інтернет-торгівлі - Наталя Селіванова; Szelivánova N.; Selivanova N.; Цапенко Анастасія; Capenkó A.; Tsapenko А. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Щодня інтернет-торгівля набуває глобального поширення по всьому світу через зручність формату, бурхливий розвиток соціальних мереж як торгівельного майданчику, що започаткувалось ще з років пандемії COVID-19. А в Україні з 2022 р. з початку повномасштабного вторгнення інтернет-торгівля стала майже не єдиним способом безпечної торгівлі. Основною метою дослідження є узагальнення теоретичних та нормативних засад обліку і оподаткування інтернет-торгівлі, визначення проблем, з якими стикаються підприємці та розроблення рекомендацій щодо їх вдосконалення. У роботі проведено аналіз останніх досліджень та публікацій сучасних вчених, нормативно-правового регулювання обліку та оподаткування інтернет-торгівлі в Україні. Описано основні форми електронної торгівлі, типи розрахункових операцій та порядок їх фіскалізації відповідно чинного законодавства. В українських підприємців малого та середнього бізнесу, починаючи з років пандемії COVID-2019 по сьогоднішній день в умовах воєнного стану, неабиякої популярності набули такі форми інтернет-торгівлі: соціальна торгівля, торгівля через маркетплейси та посередників, дропшиппінг, мобільна комерція. В результаті дослідження визначено відсутність нормативноправового регулювання інтернет-торгівлі, дропшиппінгу як окремого виду діяльності, що в результаті ускладнює процес підрахунку доходів підприємців, впливає на правильність податкової звітності та суму сплачених податків. Найчастішими помилками підприємців інтернет-торгівлі під час заповнення книги обліку доходів та книги обліку доходів та витрат є неповне відображення доходу, дублювання сум по післяплатам, неврахування комісій фінансових посередників, помилки в відображенні змішаних форм оплати (часткова оплата, післяплата), помилки в відображенні доходу в іноземній валюті. Тому були запропоновані рекомендації щодо особливостей ведення обліку та оподаткування інтернет-торгівлі.

Az e-kereskedelem napról napra globálisan terjed a világ minden táján a formátum kényelme, a közösségi média mint kereskedelmi platform gyors fejlődése miatt, amely a COVID-19 világjárvány idején kezdődött. Ukrajnában pedig 2022 óta, a teljes körű invázió kezdete óta az ekereskedelem szinte az egyetlen módja a biztonságos kereskedelemnek. A tanulmány fő célja, hogy összefoglalja az e-kereskedelem számvitelének és adózásának elméleti és szabályozási kereteit, meghatározza a vállalkozók előtt álló problémákat, és ajánlásokat dolgozzon ki azok javítására. A cikk elemzi a modern tudósok legújabb kutatásait és publikációit, valamint az e-kereskedelem számviteli és adózási jogi és szabályozási keretét Ukrajnában. A cikk ismerteti az e-kereskedelem főbb formáit, a fizetési tranzakciók típusait és az adóztatásukra vonatkozó eljárást a hatályos jogszabályoknak megfelelően. A COVID-2019 világjárvány éveitől kezdve napjainkig, a hadi állapot hatálya alatt az ukrán kis- és középvállalkozók körében az e-kereskedelem következő formái váltak nagyon népszerűvé: a közösségi kereskedelem, a piactereken és közvetítőkön keresztüli kereskedelem, a dropshipping és a mobilkereskedelem. A tanulmány megállapította, hogy az e-kereskedelem és a dropshipping mint különálló tevékenységtípus jogi szabályozásának hiánya bonyolítja a vállalkozók jövedelmének kiszámítását, befolyásolja az adóbevallás pontosságát és a befizetett adók összegét. Az e-kereskedelmi vállalkozók leggyakoribb hibái a bevételi és kiadási főkönyvek kitöltésekor a jövedelmek hiányos megjelenítése, az utólagos fizetésekre vonatkozó összegek megkettőzése, a pénzügyi közvetítők jutalékainak figyelmen kívül hagyása, hibák a vegyes fizetési formák (részfizetés, utólagos fizetés) megjelenítésében, hibák a devizában kifejezett jövedelmek megjelenítésében. Ezért ajánlások lettek megfogalmazva az online kereskedelem számviteli és adózási sajátosságaira vonatkozóan.

Abstract. Every day, e-commerce is gaining global reach around the world due to the convenience of the format, the rapid development of social media as a trading platform, which began during the COVID-19 pandemic. And in Ukraine, since 2022, since the beginning of the full-scale invasion, ecommerce has become almost the only way to trade safely. The main purpose of the study is to summarize the theoretical and regulatory framework for accounting and taxation of e-commerce, identify the problems faced by entrepreneurs and develop recommendations for their improvement. The article analyzes the latest research and publications of modern scholars, as well as the legal and regulatory framework for accounting and taxation of e-commerce in Ukraine. The article describes the main forms of e-commerce, types of payment transactions and the procedure for their fiscalization in accordance with the current legislation. Starting from the years of the COVID-2019 pandemic to the present day, under martial law, the following forms of e-commerce have become very popular among Ukrainian small and medium-sized business entrepreneurs: social commerce, trade through marketplaces and intermediaries, dropshipping, and mobile commerce. The study identified the lack of legal regulation of e-commerce and dropshipping as a separate type of activity, which complicates the process of calculating entrepreneurs' income, affects the accuracy of tax reporting and the amount of taxes paid. The most frequent mistakes made by e-commerce entrepreneurs when filling out the income and expense ledgers are incomplete reflection of income, duplication of amounts for postpaid payments, failure to take into account commissions of financial intermediaries, errors in the reflection of mixed forms of payment (partial payment, postpaid), errors in the reflection of income in foreign currency. Therefore, recommendations were offered on the specifics of accounting and taxation of online commerce.
Az egyéni vállalkozók számviteli és adózási sajátosságai az online kereskedelem területén folytatott tevékenységek tekintetében
Peculiarities of Accounting and Taxation of Individual Entrepreneurs in the Field of Online Trade
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/8
Keywords: інтернет-торгівля; дропшиппінг; післяплата; розрахункові операції; електронна комерція; фіскальний чек; оподаткування; облік