Аерофізичні аспекти екологічного стану сейсмогенеруючих регіонів - Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil; Ігнатишин Адальберт; Ignatyshin Adalbert; Вербицький Сергій; Verbitsky Sergii; Іжак Тібор; Izhak Tibor; Izsák Tibor; Ігнатишин Моніка; Ignatyshin Monika (My University, 2020)
Резюме. Дослідження факторів впливу на результати вимірювання параметрів геодинамічного стану за минулі роки відмітило особливості зв’язку варіацій параметрів атмосфери: температури повітря, атмосферного тиску, атмосферних опадів, швидкості атмосферних потоків, напрямків вітру, вологості та сейсмотектоні-чних процесів на геологічних структурах Закарпаття. Було виявлено інтервали часу в яких прискорення рухів кори характеризуються інтенсивними рухами кори, аномальними амплітудами аерофізичних пара-метрів та підвищеною сейсмічністю в регіоні. Інтенсивні рухи кори в 2019 році представлені розширен-нями кори величиною +6.5х10-7, за 2019 рік на території Закарпатського внутрішнього прогину зареєстро-вано більше сотні місцевих землетрусів. За період з 2015 року по 2019 рік відчутних місцевих землетрусів не зареєстровано. В роботі проведено аналіз результатів метеорологічних та геофізичних спостережень в Закарпатському внутрішньому прогині за 2019 рік. Згідно методики досліджень проведено вивчення про-сторово-часового розподілу швидкостей вітру в зоні Оашського глибинного розлому, розраховано змі-щення гірських порід на Пункті деформографічних спостережень в смт Королеве. Проаналізовано сейсмо-логічні спостереження в Закарпатті та представлено просторово-часовий розподіл місцевої сейсмічності. Проведено аналіз рядів спостережень на предмет взаємозв’язку геофізичних полів, відмічено вплив аеро-фізичних параметрів на геомеханічні процеси в регіоні, що на даний час є недостатньо вивченим.

Abstract. The study of factors influencing the results of measuring the parameters of the geodynamic state over the past years noted the relationship of variations in atmospheric parameters: air temperature, atmospheric pressure, pre-cipitation, air velocity, wind directions, humidity and seismotectonic processes in the geological structures of Transcarpathia. Time intervals were found in which the acceleration of crustal movements is characterized by intense crustal movements, anomalous amplitudes of aerophysical parameters and increased seismicity in the re-gion. Intensive movements of the crust in 2019 are represented by expansions of the crust of + 6.5x10-7, in 2019 on the territory of the Transcarpathian internal depression more than a hundred local earthquakes were registered. No significant local earthquakes have been registered since 2015. The analysis of the results of meteorological and geophysical observations in the Transcarpathian internal depression for 2019 is carried out in the work. According to the research methodology, the study of the spatio-temporal distribution of wind speeds in the zone of the Oash deep fault was carried out, the displacement of rocks at the Deformographic Observation Point in the town of Koroleve was calculated. Seismological observations in Transcarpathia are analyzed and the spatio-temporal dis-tribution of local seismicity is presented. An analysis of a number of observations on the relationship of geophys-ical fields, the impact of aerophysical parameters on geomechanical processes in the region, which is currently insufficiently studied.
Aerophysical aspects of the ecological condition of seismogenerating regions
Keywords: землетрус; рухи кори; швидкість вітру; напрям вітру; температура повітря; деформограф; сейсмічна станція; Закарпатський внутрішній прогин; Оашський глибинний розлом; сейсмотектонічні процеси