A szocializmus és a pangás szorításába ragadt kisváros - Váradi Natália; Вароді Наталія; Natalia Varadi (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Nyikita Hruscsovot 1964-ben megbuktatták, helyére Leonyid Brezsnyev (1964–1982) került. A brezsnyevi érában az állami eszközök felhasználása által történő lakásépítés, ingyenes egészségügyi és orvosi ellátás, a díjmentes vagy jutányos áron történő üdülés, szanatóriumi kezelés, ingyenes oktatás, a népművelési kiadások növelése kapott hangsúlyt. Az életkörülmények bizonyos javulást mutattak. A városban számos üzem, intézmény működött, mint az Autópark (Gépkocsipark), Bank, Borüzem, Bőrgyár, Bútorkomibinát, Dohányfermentáló Üzem, Gyermeksportiskola, Élelmiszeripari Kombinát, Építő-szerelő Igazgatóság, Fűtőház, Geológiai Kutatóállomás (Expedíció), Gépjavító Üzem, Kenyérgyár, Könyvesbolt, Könyvtár, Közjóléti Kombinát, Kultúrház, Lakásépítő-Javító Hivatal, Malomkombinát, Mezőgazdasági Gépellátó, Mosoda, Postahivatal, Ruhagyár, Sajtgyár, Szőlőszovhoz, Útépítészeti Vállalat-Javítóműhely, Takarmányokat Készítő Üzem, tégla- és cserépgyárak, Kerületközi Javító Vállalat, Terménykészletező Kombinát, Vágóhíd, Vasútállomás, szakipari, egészségügyi és gépesítési tanintézetek, Sportegyesületek és Szervezetek Szövetsége, Műkedvelő Népszínház. Évről évre növekedett a közétkeztetés fajsúlya az állami és szövetkezeti kereskedelem áruforgalmában. Ebben a vezető szerepet a Közétkeztetési Kombinát játszotta, amelyhez éttermek, valamint az egyes ipari üzemek és tanintézetek mellett működő étkezdék tartoztak. A közétkeztetési üzemek szolgálatait egyre több dolgozó és annak családja vette igénybe.
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00014266
Keywords: Beregszász; szocializmus; mindennapi élet; gazdaság; kulturális élet; sportélet